VURNIKOV FOTOGRAFSKI NATEČAJ 2024:

BARVE, VZORCI IN TEKSTURE V VURNIKOVI ARHITEKTURI. 140. LETNICA ROJSTVA ARHITEKTA IVANA VURNIKA

VSEM, KI IMATE RADI DOBRO FOTOGRAFIJO!

Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica in Fotografsko društvo Radovljica vas vabijo k sodelovanju na natečaju za fotografijo, povezano z življenjem in delom arhitekta Ivana Vurnika. Fotografski natečaj poteka v sklopu Vurnikovih dni, ki jih vsako leto obeležujemo v mesecu juniju. Na natečaju lahko sodelujejo tako ljubiteljski kot poklicni fotografi vseh starosti, razen člani žirije, člani     organizacijskega odbora natečaja in njihovi družinski člani.

KAKO SODELOVATI?

Na fotografiji naj bo na izviren način zajeta Vurnikova bogata arhitekturna dediščina. Končni izdelek avtorja so lahko 1 ali največ 3 ločene fotografije v razmerju 2:3 ali 3:4, ležečega formata. Daljša stranica fotografije ne sme presegati 4800 slikovnih pik. Posamezna fotografija je lahko velika največ 5 MB. Fotografije morajo biti  poimenovane s priimkom in imenom ter oštevilčene: 01_1_priimek_ime, 01_2_priimek_ime, 01_3_priimek_ime.

Predlagane fotografije v JPG-formatu pošljite na info@centerarhitekture.org.

KATEGORIJE:
_osnovnošolci
_srednješolci
_odrasli

ČASOVNICA:
_začetek natečaja: četrtek, 1. februar 2024 – objava razpisa na spletni strani CAS ter preko  socialnih omrežij
_rok za oddajo: četrtek, 16. maj 2024, do 19. ure na info@centerarhitekture.org

REZULTATI:
_nagrajenci natečaja bodo razglašeni na otvoritvi razstave izbranih fotografij v avli Radovljiške graščine, v soboto, 1. junija 20234, ob 18.00.

NAGRADE:
_prvonagrajeni v vseh treh kategorijah prejmejo veliko CEWE fotoknjigo s trdimi platnicami (26 str.) v spletni trgovini CEWE
_ drugonagrajeni v vseh treh kategorijah prejmejo okrasni koledar A4 (pokončen) v spletni trgovini CEWE
_tretjenagrajeni v vseh treh kategorijah prejmejo XXL poster 40 x 60 cm v spletni trgovini CEWE

ŽIRIJA:
_Miran Kambič, arhitekt in fotograf
_Nives Čorak, Center arhitekture Slovenije
_Ana Skobe, arhitektka in fotografinja
_Janez Kramar, Fotografsko društvo Radovljica

Fotografije bo žirija ocenjevala v vsaki kategoriji posebej. Pri ocenjevanju bo upoštevala tematsko ustreznost, izvirnost, sporočilnost, kakovost, vizualno in estetsko vrednost. Odločitve žirije so dokončne.

RAZSTAVA:
_izbrana dela bodo od 1. do 30. junija 2024 razstavljena v galeriji Pasaža Fotografskega društva Radovljica v Radovljiški graščini

Dodatne informacije na: info@centerarhitekture.org

KDO JE BIL IVAN VURNIK?

IVAN VURNIK (1884–1971), arhitekt in urbanist

Arhitekt Ivan Vurnik velja za pionirja moderne arhitekture in za utemeljitelja urbanizma na Slovenskem (poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija). Zaslužen je za ustanovitev arhitekturnega oddelka na Tehniški fakulteti v Ljubljani, ki je bil temelj Fakulteti za arhitekturo. Vurnik je v začetku svojega arhitekturnega dela razvijal t. i. narodni slog, pozneje pa se je usmeril k funkcionalizmu.

VURNIKOV FOTOGRAFSKI NATEČAJ 2023:

EDVARD RAVNIKAR SKOZI FOTOGRAFSKI OBJEKTIV

VSEM, KI IMATE RADI DOBRO FOTOGRAFIJO!

Center arhitekture SlovenijeKrajevna skupnost Radovljica and Fotografsko društvo Radovljica so tudi v letu 2023 vabili k sodelovanju na tematskem natečaju za fotografije, povezane z življenjem in delom arhitekta Edvarda Ravnikarja, kateremu je posvečeno letošnje leto.

Na natečaju so lahko sodelovali tako ljubiteljski kot poklicni fotografi vseh starosti, razen člani žirije, člani organizacijskega odbora natečaja in njihovi družinski člani. Na natečaju je lahko vsakdo sodeloval z največ tremi (3) fotografijami.

Razglasitev zmagovalcev Vurnikovega fotografskega natečaja 2021 je bila v petek, 2. junija 2023, ob 18.00.
Razstava je bila na ogled od 1. do 30. junija 2021.

RAZGLASITEV ZMAGOVALCEV IN SPLETNA RAZSTAVA PRISPELIH FOTOGRAFIJ

NAGRAJENCI V KATEGORIJI ODRASLI:
_Ana Skobe
_Gaja Golja
_Jure Gruden

NAGRAJENKA V KATEGORIJI SREDNJEŠOLCI:
_Lara Kelbič

NAGRADE:
_prvonagrajeni v kategoriji srednješolci prejme darilni bon v vrednosti 100 EUR za izdelke v spletni trgovini CEWE
_prvonagrajeni v kategoriji odrasli prejme darilni bon v vrednosti 100 EUR za izdelke v spletni trgovini CEWE
_drugo- in tretjenagrajeni v vseh kategorijah prejmejo diplomo

ŽIRIJA:
_Miran Kambič, arhitekt in fotograf
_Tomaž Sedej, Fotografsko društvo Radovljica
_Nives Čorak, Center arhitekture Slovenije

Fotografije je žirija ocenjevala v vsaki kategoriji posebej. Pri ocenjevanju je upoštevala tematsko ustreznost, izvirnost, sporočilnost, kakovost, vizualno in estetsko vrednost. Odločitve žirije so dokončne.

Dodatne informacije na: info (at) centerarhitekture.org.

Kdo je bil Edvard Ravnikar?

Edvard Ravnikar (1907–1993) velja za najvidnejšega predstavnika slovenske moderne arhitekture. Med letoma 1926 in 1930 je študiral arhitekturo na tehnični visoki šoli na Dunaju. Študij je končal v Ljubljani leta 1935 pri profesorju in mentorju Jožetu Plečniku, krajši čas (1938–1939) se je nato izpopolnjeval pri znamenitem francoskem arhitektu Le Corbusieru. Po drugi svetovni vojni je postal profesor na gradbeni fakulteti v Ljubljani. Čeprav je bil Edvard Ravnikar Plečnikov učenec, mu je uspelo oblikovati povsem svoj arhitekturni jezik. Bil je med prvimi, ki so v naše okolje pod vplivom Le Corbusiera prinesli arhitekturno-urbanistična načela modernizma.

Njegova zapuščina so številni izjemni projekti: Moderna galerija, grobišče v Begunjah in Dragi, stolpnici na Trgu republike, Cankarjev dom, blagovnica Maxi, stanovanjsko-poslovni kompleks Ferantov vrt, zgradba Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, hotel Creina v Kranju, OLO Kranj, Palača občine Kranj, veleblagovnica (danes knjižnica) Globus v Kranju, kostnica žrtvam prve svetovne vojne na Žalah itd. Bil je ustanovitelj revije Arhitekt in Društva arhitektov Slovenije. Edvard Ravnikar je bil v arhitekturi mojster umeščanja novega v staro. Trdno je bil prepričan, da sta glavna naloga arhitektov in urbanistov ozaveščanje javnosti ter spodbujanje k razmišljanju o urbanizmu in arhitekturi.