VURNIKOVA POT

Potovanje po sledeh dediščine zakoncev Vurnik ter sodobnejše arhitekture, povezane z njunim delom.

VURNIKOVA POT 2023: ZGODBE LJUBLJANSKE ARHITEKTURE

Četrtek, 14. september 2023, od 17. do 20. ure

Vurnikova pot nas vsako leto vodi v kraje, v katerih sta svoj pečat pustila arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik. Letošnje leto bomo raziskovali arhitekturo v Ljubljani. Ponovno bo pot vodil arhitekt Robert Potokar.

Prijave zbiramo preko e-maila na info (at) centerarhitekture.org.

Kdo sta bila Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik?

IVAN VURNIK (1884–1971), arhitekt in urbanist
Arhitekt Ivan Vurnik velja za pionirja moderne arhitekture in za utemeljitelja urbanizma na Slovenskem (poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija). Zaslužen je za ustanovitev arhitekturnega oddelka na Tehniški fakulteti v Ljubljani, ki je bil temelj Fakulteti za arhitekturo. Vurnik je v začetku svojega arhitekturnega dela razvijal t. i. narodni slog, pozneje pa se je usmeril k funkcionalizmu.

HELENA KOTTLER VURNIK (1882–1962), slikarka in oblikovalka
Helena Kottler Vurnik je bila slikarka, risarka in ilustratorka, ki je ustvarjala v obdobju umetnostnega sloga secesije. Veljala je za mojstrico vseh slikarskih in grafičnih tehnik ter uporabne umetnosti. Slikala je v olju, ustvarjala je v tehniki emajla in mozaika, grafike, ukvarjala se je s knjižno opremo oziroma ilustracijo, izdelovala je vinjete za časopise ter predloge za vezenje liturgičnih oblačil.