VURNIKOVA ŠTUDENTSKA NAGRADA ZA LETO 2019

Vurnikova študentska nagrada, ki smo jo letos podelili drugič, je kot priznanje za perspektivnega študenta arhitekture bila ustanovljena na pobudo Centra arhitekture Slovenije ob skorajšnji stoletnici ustanovitve oddelka za arhitekturo na Tehnični fakulteti v Ljubljani za katerega je bil zaslužen arhitekt Ivan Vurnik (1884-1971), leta 2018. Nagrada, ki so jo tako idejno kot finančno podprli Krajevna skupnost Radovljica, Občina Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, je častna in finančna. Tudi letos je bila podeljena ena nagrada ter dve priznanji za celotni prijavljeni študijski opus študentom arhitekture 4. in 5. letnika enovitega magistrskega študija ali 1. in 2. letnika enostopenjskega magistrskega študija smer arhitektura in urbanizem obeh fakultet Univerze v Ljubljani ter Univerze v Mariboru.

Prijava je morala vsebovati osebno mapo z izbranimi projekti ter esej o arhitekturi in/ali urbanizmu. Prva nagrada je vredna 1500 evrov (neto) in je namenjena študijskemu potovanju, dobitnik oziroma dobitnica pa bo na naslednjih Vurnikovih dnevih v začetku prihodnjega junija moral(a) pripraviti tudi predavanje o izkušnji in vplivu na razmišljanje in delo na strokovnem področju. Dobitnika dveh častnih priznanj, ki bosta nagrajena s 300 evri (neto), pa nista obvezana, da denar porabita namensko.

Letos smo prejeli 16 del prijavljenih študentk/študentov, ki jih je pretehtala strokovna žirija, ki so jo sestavljali:

­_arhitektka Alenka Korenjak, Kombinat arhitekti in soustanoviteljica Kulturnega društva prostoRož, Slovenija
_arhitekt Milan Tomac, arhitekturni biro ENOTA, Slovenija
_arhitektka Sonja Hohengasser, Hohengasser Wirnsberger Architekten, Avstrija

Strokovna žirija je nagrajence izbrala glede na kriterije kakovosti, edinstvenosti, inovativnosti izbranih predstavljenih projektov ter eseju in njegovem doprinosu k razmisleku o arhitekturi in urbanizmu.

Letošnji prejemniki Vurnikove študentske nagrade so:

_Ana Erjavec, Vurnikova študentska nagrada za leto 2019
_Miha Gašperin, Vurnikovo študentsko priznanje za leto 2019
_Nuša Zupanc, Vurnikovo študentsko priznanje za leto 2019

Ob podelitvi Vurnikove študentske nagrade in dveh priznanj, ki vedno poteka na Vurnikov rojstni dan, 1. junija, je v Radovljiški graščini bila na ogled tudi razstava vseh prijavljenih del.

Prijava na Vurnikovo študentsko nagrado za leto 2020 bo razpisana v februarju 2020.