THE GIFT OF SLOVENIAN ARCHITECTURE is a collection of products with motifs from key works from Slovenian architectural heritage and contemporary architecture. It was developed on the initiative and at the direction of Center arhitekture Slovenije, which is engaged in providing education about architecture and awareness raising about the significance of a good-quality built space. Centra arhitekture Slovenije, ki deluje na področju arhitekturne vzgoje, izobraževanja ter ozavešča o pomenu kakovostno grajenega prostora.

Naj vam bo darilo v navdih!

Architect Ivan Vurnik (1884–1971) and painter and designer Helena Kottler Vurnik (1882–1962)

Kolekcija Darilo slovenske arhitekture: Ivan Vurnik & Helena Kottler Vurnik, ki je prva v seriji, je povezana z delom arhitekta Ivana Vurnika (1884–1971) in njegove žene, slikarke Helene Kottler Vurnik (1882–1962). Izdelke so oblikovali mladi slovenski oblikovalci in oblikovalke pod okriljem Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter so nastali po motivih ene najzanimivejših fasad ljubljanskih hiš, dekoracije notranjščine cerkve sv. Katarine v Topolu pri Medvodah ter s poslikane oltarne mize v kapeli sv. Cirila in Metoda v Vratih. Podjetja Svilanit, Luci, Emma, Tiskarna in knjigoveznica Radovljica and ZkotZ so zagotovila kakovost izvedbe omejene serije.

Fasada Zadružne gospodarske banke v Ljubljani (1922)
Mozaik v notranjosti Zadružne gospodarske banke (1922)
Architect Maks Fabiani (1865–1962)

Kolekcija Darilo slovenske arhitekture: Maks Fabiani je druga v seriji in je nastala ob 150. obletnici rojstva arhitekta, urbanista in inovatorja Maksa Fabianija (1865–1962). Izdelke so oblikovali mladi slovenski oblikovalci z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Fakultete za dizajn Univerze na Primorskem. Motivi so povzeti po znanih stavbah, ki jih je arhitekt Fabiani zasnoval v Ljubljani, Štanjelu in v Trstu, Hribarjevi hiši, Krisperjevi hiši, hiši Bartoli, Farrarijevem vrtu ter po regulacijskem načrtu za Ljubljano. Podjetji Tiskarna in knjigoveznica Radovljica and ZkotZ sta zagotovili kakovostno izvedbo omejene serije.

Fasada hiše Bartoli v Trstu (1908)
Ferrarijev vrt v Štanjelu (1920-1935)
Architect Edvard Ravnikar (1907 – 1993)

Kolekcija Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar je tretja po vrsti in je nastala v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Oblikovali so jih študenti 1. in 2. letnika podiplomskega študija industrijskega oblikovanja pod okriljem Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Spominki in poslovna darila so nastali v seminarskem delu, ki je potekalo v letu 2017 na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje (ALUO). Nastalo je več kot 25 projektov, ki se na izviren in duhovit način spoprijemajo z bogato dediščino Edvarda Ravnikarja. Premišljena dela kažejo številne izrazne možnosti oblikovanja, na moč komuniciranja in prenos simbolne vrednosti v uporabne izdelke.

Stolpnica na Trgu Republike (1976)
Soseska Ferantov vrt (1975)