VURNIKOVI DNEVI 2014

130. OBLETNICA ROJSTVA ARHITEKTA IVANA VURNIKA

Vurnikovi dnevi  vsako leto obeležujejo spomin na radovljiškega rojaka arhitekta Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in umrl leta 1971. Dogodki v okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica, ki so obeležili 130. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, so potekali od 16. maja do 1. junija 2014.

Priložnostna razstava ob 130-letnici rojstva arhitekta Ivana Vurnika

V Galeriji Šivčeva hiša je bila od 16. maja do 1. junija na ogled PRILOŽNOSTNA RAZSTAVA OB 130-LETNICI ROJSTVA ARHITEKTA IVANA VURNIKA, ki je predstavila arhitektova pomembnejša arhitekturna dela ter nekaj njegovih osebnih predmetov iz zbirke v lasti družine Žumer.

Razstava Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik: Spominki in celostne grafične podobe

V Radovljiški graščini je bila od 16. maja do 1. junija na ogled razstava IVAN VURNIK IN HELENA KOTTLER VURNIK: SPOMINKI IN CELOSTNE GRAFIČNE PODOBE – »VURNIKOVI DNEVI 2014«. Razstavljena so bila dela študentk in študentov 1., 2., in 3. letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL, študijske smeri Industrijsko oblikovanje, pod vodstvom prof. Vladimirja Pezdirca in doc. Jureta Miklavca, ter smeri Grafično oblikovanje, pod vodstvom prof. Ranka Novaka.

Najboljši spominki študijske smeri Industrijsko oblikovanje so bili izbrani za nadaljnje realizacije.

Razstava Knjižnica v knjižnici

V knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici je bila od 23. maja do 15. junija 2014 na ogled razstava KNJIŽNICA V KNJIŽNICI, posvečena jubileju mesta Radovljica oziroma 130-letnici rojstva arhitekta Ivana Vurnika, ki sta jo pripravila Stane Adam in Jure Sinobad. Na razstavi je bilo predstavljeno gradivo o natečaju za Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani, na katerem je prvo nagrado prejel arhitekt Ivan Vurnik, vendar se je zaradi spleta okoliščin realiziral projekt arhitekta Jožeta Plečnika.

Prireditev Ivan Vurnik - arhitekt, profesor in inovator

Osrednja prireditev IVAN VURNIK ‒ ARHITEKT, PROFESOR IN INOVATOR je 31. maja 2014 potekala v Radovljiški graščini. Pogovor so soustvarjali prof. Janez Koželj, dr. Gojko Zupan in povezovalka Tadeja Zupan Arsov. Osvetlili so delo in življenje arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene Helene Kottler Vurnik, ju umestili v takratni čas in umetnostne tokove.

V spremljevalnem programu je bila predstavljena video projekcija fotografij fotografa Mirana Kambiča, z deli arhitekta Ivana Vurnika in akademske slikarke Helene Kottler Vurnik ter avtorsko glasbeno spremljavo skladatelja in kitarista Aleksandra Arsova.

Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2014

V soboto, 31. maja 2014, je potekal voden strokovni ogled arhitekturnih del pod strokovnim vodstvom umetnostnega zgodovinarja in kritika dr. Petra Krečiča ‒- VURNIKOVA POT 2014 (v Ljubljani je ogled vključeval Sokolski dom na Taboru, Zadružno gospodarsko banko, cerkev sv. Petra, Anatomski inštitut, na Brezjah baziliko Marije Pomagaj in kapelo sv. Frančiška Asiškega ter v Radovljici hotel Grajski dvor in Savnikovo vilo).

Kažipot po arhitekturnih delih arhitekta Ivana Vurnika

Pripravili smo tudi Kažipot po arhitekturnih delih arhitekta Ivana Vurnika, ki je na voljo v turistično informacijskih centrih po Sloveniji. Kažipot je brezplačen in na voljo vsem, ki bi želeli izvedeti več o življenju in delu arhitekta in njegove žene. Kažipot je tudi podpora spominkom iz kolekcije Darila slovenske arhitekture.

Delavnice Igriva arhitektura: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik - ornament v arhitekturi

V Galeriji Šivčeva hiša so od 26. do 30. maja 2014 za učence osnovnih šol radovljiške občine potekale delavnice IGRIVA ARHITEKTURA pod skupnim naslovom IVAN VURNIK IN HELENA KOTTLER VURNIK – ORNAMENT V ARHITEKTURI.

Vurnikov sprehod za otroke

V Ljubljani smo osnovnošolce Osnovne šole Trnovo peljali na Vurnikov sprehod in jim predstavili Vurnikov arhitekturni opus v Ljubljani.

Igrano-dokumentarni film Iskalca

V nedeljo, 1. junija 2014, ob 17.20 je bil na TV SLO 1  Radiotelevizije Slovenija znova predvajan igrano-dokumentarni film ISKALCA o življenju in delu arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene, akademske slikarke Helene Kottler Vurnik, v režiji Alme Lapajne.

Kulinarični dogodki

V času priprave projekta smo raziskali vsakodnevne in praznične navade zakoncev Vurnik. V domu za ostarele v Radovljici še živi gospa, ki je skrbela za njuno gospodinjstvo. Jedi, ki sta jih imela najraje, je kuharski mojster Uroš Štefelin uporabil za sestavo menija na sodoben način. V Vili Podvin v Mošnjah je bil tako na voljo degustacijski Vurnikov meni, kulinarično presenečenje Okusi Radol’ce.

Tematska izložba Vurnikovi dnevi 2014

V Galeriji ARS, ki je del knjigarne Mladinska knjiga v Ljubljani, je bila od 16. maja do 2. junija pripravljena tematska izložba VURNIKOVI DNEVI 2014.

Velik poudarek smo namenili obveščanju. V Radovljici je vsako gospodinjstvo prejelo obvestilo o vseh dogodkih v okviru Vurnikovih dni 2014. O projektu so veliko poročali v  lokalnih in nacionalnih medijih. Medijski partnerji: časopisna hiša DELO, Radio Slovenija, Radiotelevizija Slovenija, Gorenjski Glas, Radio Triglav Jesenice in Gorenjska televizija ter različni spletni portali.