VURNIKOV FOTOGRAFSKI NATEČAJ

VSEM, KI IMATE RADI DOBRO FOTOGRAFIJO!

Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica in Fotografsko društvo Radovljica so vabili k sodelovanju na natečaju za fotografijo detajlov, povezanih z življenjem in delom arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene, slikarke in oblikovalke, Helene Kottler Vurnik. Na natečaju so lahko sodelovali tako ljubiteljski kot poklicni fotografi, razen člani žirije, člani organizacijskega odbora natečaja in njihovi družinski člani. Na natečaju je lahko vsakdo sodeloval z največ tremi (3) fotografijami.

RAZGLASITEV ZMAGOVALCEV IN SPLETNA RAZSTAVA PRISPELIH FOTOGRAFIJ

Razglasitev zmagovalcev študentskega natečaja bo letos potekala spletno in skladno s priporočili NIJZ. Razglasitev bo v sredo, 3. junija 2020, ob 19. uri, z ogledom videoposnetka na Facebook strani Center arhitekture Slovenije. Videoposnetek bo kasneje na ogled tudi na tej spletni strani.

Razstava prispelih fotografij bo v galeriji Fotografskega društva Radovljica, v pasaži v vhodni avli Radovljiške graščine na ogled od 1. do 30. junija 2020, dostopna pa bo tudi na tej spletni strani in na strani Fotografskega društva Radovljica.

NAGRADE:
_v kategoriji osnovnošolci in srednješolci bosta prvonagrajena po lastnem izboru iz kolekcije Darilo slovenske arhitekture: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik, izbrala darila v vrednosti 50 eur

_prvonagrajeni v kategoriji odrasli prejme darilni bon za dve osebi za Vurnikovo pot 2020

ŽIRIJA:
_Miran Kambič, arhitekt in fotograf
_Jasim Suljanović, Fotografsko društvo Radovljica
_Vesna Kamin Kajfež, Center arhitekture Slovenije

Fotografije je žirija ocenjevala v vsaki kategoriji posebej. Pri ocenjevanju je upoštevala tematsko ustreznost, izvirnost, sporočilnost, kakovost, vizualno in estetsko vrednost. Odločitve žirije so dokončne.

KAKO SODELOVATI?

Na natečaj se prijavite preko spletne prijavnice na povezavi. Predlagane fotografije v JPG-formatu v ločenih datotekah pošljite do ponedeljka, 11. maja 2020 do 19. ure, na info (at) centerarhitekture.org.

Fotografije morajo biti v razmerju 2:3 ali 3:4, ležeče ali pokončne. Daljša stranica fotografije ne sme presegati 6000 slikovnih pik. Posamezna fotografija je lahko velika največ 5 MB. Fotografije morajo biti poimenovane po vzorcu: priimek_ime_01, priimek_ime_02, priimek_ime_03.

Fotografije morajo na avtorjev osebni način predstaviti detajle, povezane z življenjem in delom arhitekta Vurnika in/ali njegove žene, slikarke in oblikovalke, Helene Kottler Vurnik. Predmet natečaja niso fotografije objektov/predmetov/krajine, ampak njihovih detajlov.

KATEGORIJE:
_osnovnošolci
_srednješolci
_odrasli

ROK ZA ODDAJO:
_rok za oddajo: ponedeljek, 11. maj 2020, do 19. ure

REZULTATI:
_nagrajenci natečaja bodo razglašeni z videoposnetkom na Facebook strani Center arhitekture Slovenije, v sredo, 3. junija 2020, ob 19. uri

NAGRADE:
_v kategoriji osnovnošolci in srednješolci bosta prvonagrajena po lastnem izboru iz kolekcije Darilo slovenske arhitekture: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik, izbrala darila v vrednosti 50 eur

_prvonagrajeni v kategoriji odrasli prejme darilni bon za dve osebi za Vurnikovo pot 2020

ŽIRIJA:
_Miran Kambič, arhitekt in fotograf
_Jasim Suljanović, Fotografsko društvo Radovljica
_Vesna Kamin Kajfež, Center arhitekture Slovenije

Fotografije bo žirija ocenjevala v vsaki kategoriji posebej. Pri ocenjevanju bo upoštevala tematsko ustreznost, izvirnost, sporočilnost, kakovost, vizualno in estetsko vrednost. Odločitve žirije so dokončne.

RAZSTAVA:
_izbrana dela bodo od 1. do 30. junija 2020 razstavljena na spletu in v avli Radovljiške graščine

Dodatne informacije na info (at) centerarhitekture.org.

Kdo sta bila Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik?

IVAN VURNIK (1884–1971), arhitekt in urbanist
Arhitekt Ivan Vurnik velja za pionirja moderne arhitekture in za utemeljitelja urbanizma na Slovenskem (poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija). Zaslužen je za ustanovitev arhitekturnega oddelka na Tehniški fakulteti v Ljubljani, ki je bil temelj Fakulteti za arhitekturo. Vurnik je v začetku svojega arhitekturnega dela razvijal t. i. narodni slog, pozneje pa se je usmeril k funkcionalizmu.

HELENA KOTTLER VURNIK (1882–1962), slikarka in oblikovalka
Helena Kottler Vurnik je bila slikarka, risarka in ilustratorka, ki je ustvarjala v obdobju umetnostnega sloga secesije. Veljala je za mojstrico vseh slikarskih in grafičnih tehnik ter uporabne umetnosti. Slikala je v olju, ustvarjala je v tehniki emajla in mozaika, grafike, ukvarjala se je s knjižno opremo oziroma ilustracijo, izdelovala je vinjete za časopise ter predloge za vezenje liturgičnih oblačil.