VURNIKOV FOTOGRAFSKI NATEČAJ 2021

NARAVA V DELIH ZAKONCEV VURNIK

VSEM, KI IMATE RADI DOBRO FOTOGRAFIJO!

Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica in Fotografsko društvo Radovljica so tudi v letu 2021 vabili k sodelovanju na tematskem natečaju za fotografije, povezane z življenjem in delom arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene, slikarke in oblikovalke, Helene Kottler Vurnik.

Na natečaju so lahko sodelovali tako ljubiteljski kot poklicni fotografi vseh starosti, razen člani žirije, člani organizacijskega odbora natečaja in njihovi družinski člani. Na natečaju je lahko vsakdo sodeloval z največ tremi (3) fotografijami.

torek, 1. junija 2021, ob 18.30
Radovljica, galerija Pasaža FD Radovljica v Radovljiški graščini

VURNIKOV FOTOGRAFSKI NATEČAJ
Razglasitev zmagovalcev in razstava Vurnikovega fotografskega natečaja 2021.
Razstava bo na ogled od 1. do 30. junija 2021.

Fotografije so morale na avtorjev osebni način predstaviti motive v naravi, povezane z življenjem in delom arhitekta Vurnika in/ali njegove žene, slikarke in oblikovalke, Helene Kottler Vurnik. Predmet natečaja so bile fotografije, ki prikazujejo objekte/predmete/detajle, povezane z naravo/krajino/zunanjim prostorom.

Predlagane fotografije v JPG-formatu v ločenih datotekah so pošiljatelji morali poslati do ponedeljka, 10. maja 2021, do 19. ure, na info (at) centerarhitekture.org.

Fotografije so morale biti v razmerju 2:3 ali 3:4, ležeče ali pokončne, 300 dpi. Daljša stranica fotografije ni smela presegati 4800 slikovnih pik. Posamezna fotografija je lahko bila velika največ 5 MB. Fotografije so morale biti poimenovane na naslednji način: priimek_ime_01, priimek_ime_02, priimek_ime_03.

TEMA NATEČAJA:
_motivi v naravi, povezani z življenjem in delom zakoncev Vurnik

KATEGORIJE:
_osnovnošolci           _srednješolci           _odrasli

ROK ZA ODDAJO:
_ponedeljek, 10. maj 2021, do 19. ure, na info(at)centerarhitekture.org

REZULTATI:
_nagrajenci natečaja bodo razglašeni na otvoritvi razstave izbranih fotografij v avli Radovljiške graščine, v torek, 1. junija 2021, ob 18.30

RAZSTAVA:
_izbrana dela bodo od 1. do 30. junija 2021 razstavljena v galeriji Pasaža Fotografskega društva Radovljica v Radovljiški graščini

NAGRADE:
_prvonagrajeni v kategoriji osnovnošolci prejme diplomo in iz kolekcije Darilo slovenske
arhitekture: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik, izbere izdelke v vrednosti 50 eur

_prvonagrajeni v kategoriji srednješolci prejme diplomo in iz kolekcije Darilo slovenske
arhitekture: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik, izbere izdelke v vrednosti 50 eur

_prvonagrajeni v kategoriji odrasli prejme darilni bon za dve osebi za Vurnikovo pot 2021 in diplomo

_drugo- in tretjenagrajeni v vseh kategorijah prejmejo diplomo

ŽIRIJA:
_Miran Kambič, arhitekt in fotograf
_Jasim Suljanović, Fotografsko društvo Radovljica
_Ajda Bračič, Center arhitekture Slovenije

Fotografije bo žirija ocenjevala v vsaki kategoriji posebej. Pri ocenjevanju se bo upoštevalo tematsko ustreznost, izvirnost, sporočilnost, kakovost, vizualno in estetsko vrednost. Odločitve žirije so dokončne.

Kdo sta bila Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik?

IVAN VURNIK (1884–1971), arhitekt in urbanist
Arhitekt Ivan Vurnik velja za pionirja moderne arhitekture in za utemeljitelja urbanizma na Slovenskem (poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija). Zaslužen je za ustanovitev arhitekturnega oddelka na Tehniški fakulteti v Ljubljani, ki je bil temelj Fakulteti za arhitekturo. Vurnik je v začetku svojega arhitekturnega dela razvijal t. i. narodni slog, pozneje pa se je usmeril k funkcionalizmu.

HELENA KOTTLER VURNIK (1882–1962), slikarka in oblikovalka
Helena Kottler Vurnik je bila slikarka, risarka in ilustratorka, ki je ustvarjala v obdobju umetnostnega sloga secesije. Veljala je za mojstrico vseh slikarskih in grafičnih tehnik ter uporabne umetnosti. Slikala je v olju, ustvarjala je v tehniki emajla in mozaika, grafike, ukvarjala se je s knjižno opremo oziroma ilustracijo, izdelovala je vinjete za časopise ter predloge za vezenje liturgičnih oblačil.