Izvirna slovenska kolekcija uporabnih izdelkov in spominkov Centra za arhitekturo Slovenije jih šteje že 33. Novi trije v različnih vzorcih v poklon Heleni Vurnik.

Blagovna znamka Darilo slovenske arhitekture, ki v sodelovanju z mladimi slovenskimi oblikovalci in slovenskimi proizvajalci zadnja tri leta nastaja pod okriljem Centra arhitekture Slovenije (Cas), je od nocojšnjega odprtja razstave o Heleni Vurnik bogatejša še za dežnik, nakupovalno vrečko in večnamensko ruto z reinterpretiranimi vzorci te slikarke in oblikovalke prve polovice 20. stoletja. Pod novosti se je podpisala industrijska oblikovalka Sara Lorger.

Bilo je leto 2014 in bili so Vurnikovi dnevi, ki jih vsako leto pripravi Krajevna skupnost Radovljica v počastitev častnega meščana, arhitekta Ivana Vurnika. Ker je minevala ravno 130. obletnica rojstva tega pogosto prezrtega slovenskega modernista in Plečnikovega sodobnika, so poskušali pri Casu, kjer si za poslanstvo jemljejo izobraževanje otrok in pedagogov o naši arhitekturni dediščini in pomenu kakovostno grajenega prostora, Vurnika pobliže predstaviti širši javnosti. Povezali so se s študenti in profesorji z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) Univerze v Ljubljani, ti pa so na štiridnevni delavnici poleg celostne podobe zasnovali še 50 idejnih projektov.

Vir: Delo – prosti čas