DARILO SLOVENSKE ARHITEKTURE je kolekcija izdelkov z motivi iz ključnih del slovenske arhitekturne dediščine in sodobnosti. Nastalo je na pobudo in pod vodstvom Centra arhitekture Slovenije, ki deluje na področju arhitekturne vzgoje, izobraževanja ter ozavešča o pomenu kakovostno grajenega prostora.

Naj vam bo darilo v navdih!

Kolekcija:
IVAN VURNIK IN HELENA KOTTLER VURNIK

Arhitekt Ivan Vurnik (1884–1971) ter slikarka in oblikovalka Helena Kottler Vurnik (1882–1962)

Kolekcija:
MAKS FABIANI

Arhitekt Maks Fabiani (1865–1962)

Kolekcija:
EDVARD RAVNIKAR

Arhitekt Edvard Ravnikar (1907 – 1993)

Kolekcija Darilo slovenske arhitekture: Ivan Vurnik & Helena Kottler Vurnik, ki je prva v seriji, je povezana z delom arhitekta Ivana Vurnika (1884–1971) in njegove žene, slikarke Helene Kottler Vurnik (1882–1962). Izdelke so oblikovali mladi slovenski oblikovalci in oblikovalke pod okriljem Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter so nastali po motivih ene najzanimivejših fasad ljubljanskih hiš, dekoracije notranjščine cerkve sv. Katarine v Topolu pri Medvodah ter s poslikane oltarne mize v kapeli sv. Cirila in Metoda v Vratih. Podjetja Svilanit, Luci, Emma, Tiskarna in knjigoveznica Radovljica in ZkotZ so zagotovila kakovost izvedbe omejene serije.

Kolekcija Darilo slovenske arhitekture: Maks Fabiani je druga v seriji in je nastala ob 150. obletnici rojstva arhitekta, urbanista in inovatorja Maksa Fabianija (1865–1962). Izdelke so oblikovali mladi slovenski oblikovalci z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Fakultete za dizajn Univerze na Primorskem. Motivi so povzeti po znanih stavbah, ki jih je arhitekt Fabiani zasnoval v Ljubljani, Štanjelu in v Trstu, Hribarjevi hiši, Krisperjevi hiši, hiši Bartoli, Farrarijevem vrtu ter po regulacijskem načrtu za Ljubljano. Podjetji Tiskarna in knjigoveznica Radovljica in ZkotZ sta zagotovili kakovostno izvedbo omejene serije.

Kolekcija Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar je tretja po vrsti in je nastala v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Oblikovali so jih študenti 1. in 2. letnika podiplomskega študija industrijskega oblikovanja pod okriljem Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Spominki in poslovna darila so nastali v seminarskem delu, ki je potekalo v letu 2017 na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje (ALUO). Nastalo je več kot 25 projektov, ki se na izviren in duhovit način spoprijemajo z bogato dediščino Edvarda Ravnikarja. Premišljena dela kažejo številne izrazne možnosti oblikovanja, na moč komuniciranja in prenos simbolne vrednosti v uporabne izdelke.

Naročanje:

Prodajna mesta:

info (at) centerarhitekture.org ali +386 40 270 232

Ljubljana: Trgovina IKA, Trgovina Slovenika, Narodna Galerija, Muzeji in galerije mesta Ljubljane (Plečnikova hiša, Mestni muzej), TIC Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Knjigarne Mladinske knjige (Konzorcij, knjigarna v BTC Cityparku, knjigarna na Čopovi)
Gorenjska: TIC Radovljica, Galerija MIKAME/Bled, Knjigarna Ognjišče/Kranj, TIC Kranj, Blejski grad, Vila Podvin/Mošnje
Štajerska: TIC Celje, Slomškova knjigarna Maribor
Primorska: Mladinska knjiga/Koper