Vurnikovi dnevi 20182018-05-27T17:55:23+00:00

VURNIKOVI DNEVI 2018

134. OBLETNICA ROJSTVA IVANA VURNIKA

Vurnikovi dnevi  vsako leto obeležujejo spomin na radovljiškega rojaka arhitekta Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in umrl leta 1971. Dogodki v okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica, ki so obeležili 134. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, so potekali od 1. do 30. junija 2018.

Otvoritev razstave Fabianijeva, Plečnikova In Vurnikova soba v Hotelu Union

V petek, 1. junija 2018, ob 19. uri, v Radovljici, Linhartov trg, Galerija Šivčeva hiša

V spremljevalnem programu bo s harmoniko nastopila Špela Šemrl, učenka Glasbene šole Radovljica pri profesorju Gašperju Primožiču.

Razstava je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije, Krajevne skupnosti Radovljica, hotela Union in Galerije Šivčeva hiša. Razstavo bosta odprla župan Občine Radovljica, Ciril Globočnik, in predsednik Krajevne skupnosti Radovljica, Andrej Golčman. Po otvoritvi razstave študenti predstavijo svoja dela. Razstava bo na ogled do 30. junija 2018.

Prireditev ob slavnostni podelitvi Vurnikove študentske nagrade

V petek, 1. junija 2018, ob 20. uri, v Radovljici v baročni dvorani Radovljiške graščine.

Ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika, ustanavljajo Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica, Občina Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru študentsko Vurnikovo nagrado in priznanji za perspektivnega študenta/študentko arhitekture.

V zgornjem nadstropju Graščine bodo do 30. junija na ogled dela študentov/študentk, prijavljena za Vurnikovo študentsko nagrado.
V spremljevalnem programu bo nastopil saksofonist Blaž Trček. Prireditev bo vodila Tadeja Zupan Arsov.

Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2018

V soboto, 9. junija vas vabimo, da se nam pridružite na VURNIKOVI POTI 2018, izjemno zanimivem potovanju po sledeh dediščine zakoncev Vurnik ter sodobnejše arhitekture. Najprej si bomo ogledali Aljaževo kapelo sv. Cirila in Metoda v Vratih, ki je bila zgrajena po načrtih Ivana Vurnika leta 1927 na pobudo Jakoba Aljaža. Čez Vršič se bomo nato odpravili v soško dolino in si v bližini Kobarida, pri vasi Livek, ogledali sodobno turistično naselje Nebesa. Nadaljevali bomo z obiskom cerkve Svetega Duha na Javorci, ki je posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem bojišča soške fronte (1915–1917).

Kot najlepši spomenik 1. svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije se je leta 2007 uvrstila na seznam posebno pomembne zgodovinske in kulturne dediščine Evrope. Pot bomo nadaljevali do Žirov, kjer nas bo pričakala Maja Kržišnik, hčerka Vurnikove diplomantke – arhitektke Jute Krulc, in nam pokazala vrt, ki ga je Juta urejala vse od 70. let 20. stoletja. Vurnikovo pot bomo zaključili v Škofji Loki, kjer se bomo sprehodili skozi staro mestno jedro in si ogledali najnovejše ureditve Cankarjevega trga in Trga pod Gradom.

Tokratno Vurnikovo pot bo vodil arhitekt Robert Potokar.

Prijave bomo sprejemali po elektronski pošti info@centerarhitekture.org in osebno ali po telefonu na Turistično informacijskem centru Radovljica, telefon: 04 531 51 12. Prispevek 28€/osebo, na voljo 45 mest. Prijave sprejemamo od 28. maja naprej.

Kulinarični dogodki

V sredo, 30. maja, s starostniki v Domu dr. Janka Benedika pečemo Vurnikove piškote, s katerimi pogostimo goste na otvoritvi razstave v Šivčevi hiši.

V Vili Podvin v Mošnjah je ves mesec na voljo degustacijski VURNIKOV MENI pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Uroša Štefelina (Kulinarično presenečenje Okusi Radol’ce, www.vilapodvin.si).

Delavnice Igriva arhitektura: Arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik

Od 4. do 15. junija 2018 bomo v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici v Centru arhitekture Slovenije pripravili delavnice IGRIVA ARHITEKTURA: ARHITEKT IVAN VURNIK IN SLIKARKA HELENA KOTTLER VURNIK za vabljene 7. razrede radovljiške občine.

Dogodki v okviru praznika krajevne skupnosti Radovljica

V okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica so bodo zvrstile še naslednje prireditve:

  • V petek, 1. junija 2018, ob 18. uri, v Radovljici na Vrt gostilne Kunstelj, SPREHOD Z “RADOLŠKO” DOBROTNICO, JOSIPINO HOČEVAR (KUD Radovljica ‒ Linhartov oder in harmonikar David Matej Mandeljc, učenec Glasbene šole Radovljica, MePZ A. T. Linhart)
  • V soboto, 2. junija 2018, ob 11. uri, v Ljubljani, izhodišče ogleda pred Zadružno gospodarsko banko na Miklošičevi 8, PO SLEDEH IVANA VURNIKA IN HELENE KOTTLER VURNIK V LJUBLJANI

Ogledali si bomo dela arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene Helene Kottler Vurnik: Zadružno gospodarsko banko, Sokolski dom Tabor, cerkev Sv. Petra in Anatomski inštitut.

Na poti nas bo spremljal kustos Narodne galerije, dr. Andrej Smrekar.

  • V ponedeljek, 4. junija 2018, ob 19. uri, v Radovljici v baročni dvorani Radovljiške graščine, ZAKLJUČNI NASTOP PIHALNEGA, GODALNEGA IN MLAJŠEGA HARMONIKARSKEGA ORKESTRA
  • V torek, 5. junija 2018, ob 17. uri, v Radovljici, izhodišče ogleda pred Vurnikovo rojstno hišo na Partizanski poti 6, PO SLEDEH IVANA VURNIKA IN HELENE KOTTLER VURNIK V RADOVLJICI

Najprej si bomo ogledali Vurnikovo rojstno hišo, v kateri je urejena spominska soba. Sprejela nas bo vnukinja arhitekta Vurnika, ki skrbi za zapuščino zakoncev Vurnik. Nato si bomo ogledali vilo Savnik, ki stoji na vhodu v srednjeveški del mesta, hotel Grajski dvor, kopališče Obla gorica, ogled pa bomo zaključili na starem radovljiškem pokopališču, kjer si bomo ogledali družinski grobnici družin Vurnik in Vidic – Resman.

Pot bo vodil umetnostni zgodovinar, mag. Gojko Zupan.

  • V sredo, 6. junija 2018, ob 16. uri, v Mariboru, izhodišče ogleda pred cerkvijo Svetega rešnjega telesa na Cesti zmage 29, PO SLEDEH IVANA VURNIKA V MARIBORU

Umetnostna zgodovinarka dr. Marjeta Ciglenečki nas bo vodila po Vurnikovi delavski koloniji v mestni četrti Tabor in nam predstavila razloge in ozadje nastanka naselja, zgrajenega leta 1929 po načrtih arhitekta Vurnika. Vurnikova delavska kolonija je bila z arhitekturnega in urbanističnega vidika izviren slovenski prispevek k takratnim novim evropskim arhitekturnim tokovom in se postavlja ob bok podobnim takratnim gradbenim projektom drugod po svetu. Je primer uspešne socialne gradnje v Mariboru, takrat najmočnejšem središču slovenskega delavstva.

Pot bo vodila umetnostna zgodovinarka, dr. Marjeta Ciglenečki.

  • V četrtek, 7. junija 2018, ob 19. uri, v Radovljici, v avli Radovljiške graščine, NASTOP KOMORNIH SKUPIN IN PODELITEV PRIZNANJ NAJUSPEŠNEJŠIM UČENCEM GLASBENE ŠOLE V ŠOLSKEM LETU 2017/18
  • V petek, 8. junija 2018, ob 19. uri, v Radovljica v avli Radovljiške graščine, KONCERT STAREJŠEGA HARMONIKARSKEGA ORKESTRA
  • V ponedeljek, 11. junija 2018, ob 19. uri, v Radovljici v avli Radovljiške graščine, ZAKLJUČNI NASTOP KITARSKEGA IN GODALNEGA ANSAMBLA TER KOMORNIH SKUPIN