VURNIKOVI DNEVI 2024

140. OBLETNICA ROJSTVA IVANA VURNIKA

Vurnikovi dnevi od leta 2014 obeležujejo spomin na arhitekta Ivana Vurnika, rojenega 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in umrl leta 1971. Dogodki v okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica, ki obeležujejo 140. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, bodo potekali od 1. do 30. junija 2024.

Vabljeni k obisku dogodkov v okviru Vurnikovih dni!

DOGODKI V OKVIRU VURNIKOVIH DNI 2024:

Sobota, 1. junija 2024, ob 17.00: BARVE, VZORCI IN TEKSTURE V VURNIKOVI ARHITEKTURI. 140. LETNICA ROJSTVA ARHITEKTA IVANA VURNIKA

Radovljica, galerija Pasaža FD Radovljica v Radovljiški graščini

Razglasitev zmagovalcev in razstava Vurnikovega fotografskega natečaja 2024.

Vurnikov fotografski natečaj je namenjen vsem, ki imajo radi dobro fotografijo. V preteklih letih organizacije Vurnikovega fotografskega natečaja smo se povezali s Fotografskim društvom Radovljica in z njihovo pomočjo pripravili Vurnikov fotografski natečaj, namenjen trem starostnim skupinam: osnovnošolcem, srednješolcem in odraslim. K sodelovanju vsako leto povabimo ljubiteljske in poklicne fotografe, ki tekmujejo v treh starostnih kategorijah.

Razstava bo na ogled od 1. do 30. junija 2024.

Sobota, 1. junija 2024, ob 18. uri: ODPRTJE VURNIKOVIH DNI in RAZSTAVE »VURNIK NEKOČ IN DANES 1884_2024«

Radovljica, Vurnikov trg

Slovesnost ob prazniku KS Radovljica, nagovor ob prazniku bo imel predsednik KS Radovljica Andrej Golčman.

V letu 2024 bo minilo 140 let od rojstva slovenskega arhitekta, profesorja, inovatorja in umetnika Ivana Vurnika. Zaradi njegovega celostnega vpliva na kasnejši razvoj slovenske arhitekture ga želimo na novo predstaviti širši javnosti. Razstava Vurnik nekoč in danes bo zajemala njegova največja dela, ki bodo predstavljena v časovnem razponu od nastanka in danes. V sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje in kustosom dr. Bogom Zupančičem bomo s pomočjo originalnih načrtov in ohranjenih fotografij predstavili njegova dela iz časa nastanka s podobo današnjega stanja skozi oči priznanega arhitekturnega fotografa Mirana Kambiča. Fotografije današnjega stanja bodo izražale odnos uporabnikov do arhitekture, ohranjanja le-te, skrb zanjo in hkrati njeno preoblikovanje skozi prostor časa.

Razstava bo na ogled do 31. 8. 2024.

Sobota, 1. junija 2024, ob 19. uri: ODPRTJE RAZSTAVE »VURNIK OSEBNO«

Radovljica, Galerija Šivčeva hiša

Arhitekturni fotograf Miran Kambič zaobjame arhitekturo Ivana Vurnika s svojim izostrenim pogledom arhitekta. Predstavil nam bo svoj bogat opus fotografij arhitekta rojaka Radovljičana in nam razkril skrite detajle njegovih arhitekturnih del na velikih formatih.

Ob odprtju se bo predstavila mlada harmonikarica Špela Šemrl, dijakinja četrtega letnika gimnazije Jesenice in konzervatorija za glasbo v Celovcu (pri profesorju Romanu Pechmannu). Pred vstopom v konzervatorij je zaključila višjo glasbeno šolo v Radovljici (pri učitelju Gašperju Primožiču).

Razstava bo na ogled do 31. 8. 2024.

Sobota, 1. junija 2024, ob 20. uri: VURNIKOVA ŠTUDENTSKA NAGRADA: slavnostna podelitev

Radovljica, Baročna dvorana Radovljiške graščine

 Leta 2018 ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika, so Center arhitekture Slovenije, Občina Radovljica, Krajevna skupnost Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru ustanovili Vurnikovo študentsko nagrado za perspektivnega študenta/študentko arhitekture ali urbanizma. Nagrada je častna in finančna in je namenjena študijskemu potovanju. Dobitnik/dobitnica Vurnikove študentske nagrade bo v okviru naslednjih Vurnikovih dni pripravil/a predavanje z vtisi s potovanja. Podeli se tudi dve častni priznanji, ki za prejemnika/prejemnico ne predstavljata obveznosti.

Razstava zmagovalnih in nominiranih predlogov za Vurnikovo študentsko nagrado 2024 bo v Graščini na ogled od 1. do 30. junija 2024.

Projekt je bil izbran na javnem razpisu “Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov delovnem okolju 2022/23”, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Od sobote, 1. junija do nedelje, 30. junija 2024: 10 LET DOGODKOV V OKVIRU VURNIKOVIH DNI

Radovljica, Knjižnica A. T. Linharta

Ob pregledu 10 let aktivnosti v okviru obletnic Vurnikovega rojstva izpostavljamo razstave, ki so se odvile v Šivčevi galeriji, kjer so študentje in študentke različnih fakultet raziskovali Vurnikovo dediščino. Podrobneje informacije o preteklih razstavah najdete na spletni strani Centra arhitekture Slovenije.

Od sobote, 1. junija do nedelje, 30. junija 2024: DELAVNICE IGRIVA ARHITEKTURA: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik

Delavnice, ki jih vsako leto v času Vurnikovih dni pripravljamo za sedmošolce radovljiških osnovnih šol, bodo v letu 2024 učencem in učenkam predstavile življenjsko in poklicno pot arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene slikarke Helene Kottler Vurnik. Sledila bo ustvarjalna delavnica Vurnikove lučke, kjer v uvodnem predavanju spoznavamo vzorce, ki sta jih zasnovala arhitekt Ivan Vurnik in njegova žena slikarka Helena Kottler Vurnik. Nato na prozorno folijo lepimo barvne vzorce in jih sestavimo v secesijske lučke, v katere lahko damo čajne svečke, ki nam bodo osvetljevale dolge zimske večere.

Od sobote, 1. junija do nedelje, 30. junija 2024: KULINARIČNI MENI ZAKONCEV VURNIK in POGRINJEK ZAKONCEV VURNIK

Radovljica, Hiša Linhart

Stalnica Vurnikovih dni je Vurnikov meni, pri katerem smo raziskali vsakodnevne in praznične kulinarične navade zakoncev Vurnik. Jedi, ki sta jih imela najraje, je kuharski mojster Uroš Štefelin uporabil za sestavo menija na sodoben način.

Sobota, 8. junija 2024, ob 11. uri: S KOLESOM DO VURNIKOVE ARHITEKTURE (s kolesom od Radovljice do Brezij, po sledeh Ivana Vurnika in Helene Kottler Vurnik)

Parkirišče pri železniški postaji Radovljica

Predviden čas izleta: 3,5 – 4 h

Predhodne prijave (do zapolnitve prostih mest: maksimalno 25 oseb)

Prijavnina: 10,00 EUR (osebe mlajše od 18 let: brezplačno)

Izhodišče izleta bo Radovljica, Vurnikov rojstni kraj, kjer si bomo ogledali nekaj njegovih markantnih arhitekturnih stvaritev. Nato bomo odkolesarili po podeželju osrednje Gorenjske in se usmerili proti slovenskemu narodnemu svetišču na Brezjah, kjer je Vurnik pustil svoj pečat na pročelju bazilike in kapeli v atriju samostana. Po krožni poti bo sledil povratek v Radovljico, kjer se bomo ustavili še na nekaj lokacijah, povezanih z življenjem in delom Helene Kottler Vurnik in Ivana Vurnik.

V primeru slabega vremena se dogodek prestavi na soboto, 7. 9. 2024, ob 11.00.

V organizaciji: Javni zavod turizem in kultura Radovljica in Centra arhitekture Slovenije

Četrtek, 19. septembra 2024, od 17. do 19. ure: VURNIKOVA POT 2024

Letošnjo Vurnikovo pot bo vodil arhitekt Andraž Keršič. V sklopu izleta po Ljubljani si bomo ogledali izvedena dela arhitekta Ivana Vurnika. Njegov opus v Ljubljani sega od izvedb enodružinskih hiš do javnih objektov in manjših intervencij. Dela, ki so bila izvedena predvsem v dvajsetih in tridesetih letih dvajsetega stoletja, pomembno zaznamujejo naš prostor s svojevrstnim arhitekturnim izrazom in značilno pojavnostjo. Vurnikove občutljive navezave na okolico ter mojstrstvo v obliki in detajlu tudi danes ostajajo aktualne teme za raziskovanje. Vurnikovo pot vsako leto v svoj program strokovnega izobraževanja vključi Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). Za udeležbo člani ZAPS, ki se udeležijo Vurnikove poti, pridobijo obvezne kreditne točke.

Cena ogleda z vodstvom : 15,00 EUR

vsak torek in četrtek v mesecu juniju, od 21.30 do 22.30
Radovljica, Vurnikov trg

Projekt je nastal v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo, Naravoslovnotehniško fakulteto, Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Fakulteto za dizajn ter Centrom arhitekture Slovenije in Robotino d. o. o. S projekcijo Vurnikovih vzorcev na Vurnikov trg so ustvarjalci želeli poudariti karakteristike trga in vanj pripeljati Vurnikove elemente.

Datumi: 6. junij, 8. junij, 13. junij, 15. junij, 20. junij, 22. junij, 27. junij, 29. junij

Četrtek, 3. oktobra 2024, ob 19. uri: VURNIKOV FILMSKI VEČER

Radovljica, Linhartova dvorana – kino Radolca

Popolni dnevi (Perfect Days)

(Wim Wenders / Japonska / 2023 / 124 min / japonščina / slovenski podnapisi)

Ganljiva filmska pripoved Wima Wendersa o iskanju lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. Film, posnet v Tokiu, preko zgodbe o skromnem protagonistu predstavi objekte sodobne arhitekture, ki so del javne infrastrukture japonske metropole. Estetsko vizualno naracijo pa dopolnjuje nostalgičen soundtrack s klasikami Louja Reeda, Patti Smith in Nine Simone. Projekciji filma bo sledil pogovor o kulturi in arhitekturi.

Cannes (nagrada za najboljšega igralca, nagrada ekumenske žirije); Asia Pacific Screen Awards (nagrada za najboljši film); nominacija za oskarja za najboljši mednarodni film.

Sobota, 5. oktobra 2024, ob 17. uri: VURNIKOVO FILMSKO POPOLDNE ZA MLADE Z DELAVNICO

Radovljica, Linhartova dvorana – kino Radolca

Zeleni Slon

(Slovenija, Estonija, Nizozemska, Velika Britanija, Latvija / 2023 / 41 min / brez dialogov, podnapisi, angleščina / 7+)

Program likovno raznovrstnih kratkih animiranih filmov, ki upodabljajo različne vidike trajnostnega razvoja in ohranjanja planeta. Slogovno in vsebinsko avtorsko izraziti filmi se teme lotijo tudi na humoren in igriv način. Projekciji bo sledila delavnica PROSTOR ZA SPREMEMBE, ki jo bodo izvedli mentorji Centra arhitekture Slovenije in programa Igriva arhitektura.

Torek, 8. oktobra 2024, ob 17. uri: ARHITEKTURNA STIČIŠČA: ARHITEKT IN PEDAGOG IVAN VURNIK, okrogla miza

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana

Okrogla miza bo prinesla vpogled v začetek študija arhitekture na Slovenskem. Njen pobudnik, organizator in prvi pedagog je bil arhitekt Ivan Vurnik, katerega 140. letnico rojstva obeležujemo v letu 2024. Strokovnjaki s področja arhitekture, umetnostne zgodovine in pedagogike bodo osvetlili večkrat prezrto dejstvo, da je bil ravno Ivan Vurnik začetnik arhitekturnega študija pri nas.