VURNIKOVI DNEVI 2023

139. OBLETNICA ROJSTVA IVANA VURNIKA

Vurnikovi dnevi od leta 2014 obeležujejo spomin na arhitekta Ivana Vurnika, rojenega 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in umrl leta 1971. Dogodki v okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica, ki obeležujejo 139. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, bodo potekali od 1. do 30. junija 2023.

Vabljeni k obisku dogodkov v okviru Vurnikovih dni!

Projekt je bil izbran na javnem razpisu “Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov delovnem okolju 2022/23”, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

DOGODKI V OKVIRU VURNIKOVIH DNI 2023:

sobota, 27. maja 2023, ob 19. uri
Radovljica, razstavni hodnik Radovljiške graščine

»Tragika je, če ne moreš pokazati vse lepote, za katero veš, da obstaja.« (dr. Cene Avguštin)

Razstava je nastala ob stoletnici rojstva častnega občana, umetnostnega zgodovinarja in muzealca dr. Ceneta Avguština. Na razstavi bodo predstavljene fotografije starega mestnega jedra Radovljice in Predtrga, ki jih je posnel dr. Avguštin, ter njegove knjige in objave. Predmete za razstavo sta prispevala Mestni muzej Radovljica in Knjižnica Antona Tomaža Linharta Radovljica.

Razstava bo odprta do konca meseca oktobra 2023, vsak dan razen ponedeljka od 10. do 18. ure. Vstop je brezplačen.

četrtek, 1. junija 2023, ob 18. uri
Radovljica, Linhartov trg (pri spomeniku Cenetu Avguštinu)

Slovesnost ob prazniku KS Radovljica in koncert Harmonikarskega orkestra Glasbene šole

Radovljica in KUD Radovljica. Nagovor ob prazniku bo imel predsednik KS Radovljica Andrej Golčman, sledil bo koncert Harmonikarskega orkestra GŠ Radovljica in KUD A. T. Linharta Radovljica. Orkester deluje od leta 1966 in je s tem tudi najstarejši tovrstni orkester v Sloveniji. Vodi ga Gašper Primožič.

odprtje v četrtek, 1. junija 2023, ob 19. uri
Radovljica, Knjižnica A. T. Linharta

»Povedat pridem, ko jo bom obudil.« (I. Hribovšek)

Odprtje dokumentarne razstave ob stoletnici rojstva radovljiškega pesnika Ivana Hribovška. Avtorja razstave sta prof. France Pibernik in dr. Janez Zaletel, pregled knjižnega gradiva iz Hribovškove knjižnice je pripravil mag. Jure Sinobad. Na dogodku bo predstavljena tudi nova monografija Knjižnica Ivana Hribovška, ki bo izšla v založništvu radovljiške knjižnice. Jeseni sledi še knjiga o zapuščini Mateja Bora, ki jo hrani domoznanski oddelek knjižnice. V čitalnici matične knjižnice v Radovljici smo zahvaljujoč donaciji Borovih naslednikov uredili spominsko sobo Mateja Bora. Avtor postavitve in obeh monografij je mag. Jure Sinobad.

odprtje obeh razstav v četrtek, 1. junija 2023, ob 19. uri
Radovljica, Galerija Šivčeva hiša

Razstava »Mesto nagovarja meščane. Vurnikovi vzorci v urbani komunikaciji.«

Odprtje razstave, ki je nastala v sodelovanju Fakultete za strojništvo, Naravoslovnotehniške fakultete, Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Fakultete za dizajn ter Centra arhitekture Slovenije in Robotine d. o. o. Razstavo bosta odprla župan Občine Radovljica Ciril Globočnik, in predsednik Krajevne skupnosti Radovljica Andrej Golčman.

Projekt Vurnikovi dnevi popestri vsakoletne razstave, ki jih pripravimo v sodelovanju s povabljenimi institucijami, ki hranijo in raziskujejo delo zakoncev Vurnik. Arhitekt Vurnik je bil tudi predan pedagog, zato k soustvarjanju razstave vsako leto povabimo študente različnih fakultet, saj želimo, da delo zakoncev Vurnik poleg študija njunega dela postane tudi navdih za mlade ustvarjalce z različnih umetniških smeri.

Ob tej priložnosti bodo projicirani Vurnikovi vzorci na Linhartovem trgu. S ponjavo so ustvarjalci želeli poudariti karakteristike trga in vanj pripeljati Vurnikove elemente. Prostorska postavitev intervencije nakazuje povezavo med Šivčevo hišo, kot osrednjo hišo razstave Vurnikovih dni, in mestno palačo, kot glavnega prostora prireditve, hkrati pa nudi prijetno senco uporabniku trga. V nadaljevanju meseca se bodo projekcije odvijale vsak torek in četrtek na Vurnikovem trgu.

Razstava »SOBA. Premislek o prenovi nastanitev in komunikacijskih poti v Hiši Linhart v Radovljici.«

Odprtje razstave, ki je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije in Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani pri seminarju prof. Maruše Zorec ob sodelovanju arhitekta Andraža Keršiča in arhitektke Janje Šušnjar. Razstavo bosta odprla župan Občine Radovljica Ciril Globočnik, in predsednik Krajevne skupnosti Radovljica Andrej Golčman.

Hiša na Linhartovem trgu v Radovljici je bila pred nekaj leti prenovljena v manjši hotel z nekaj sobami in restavracijo v pritličju. Restavracija, ki danes deluje v objektu, išče alternativne možnosti

postrežbe hrane v hotelskih sobah. Obiskovalci danes lahko jedo v spalnicah in na hodniku. Tak način rabe omogoča alternativen pogled na to, kako v hiši bivamo. Ambientalni potencial razmisleka izven okvira ustaljene restavracijske strežbe pa odpira različne poglede na prostorsko interakcijo različnih poti.

Razstavi bosta na ogled od 1. do 30. junija 2023.

Projekt je bil izbran na javnem razpisu “Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov delovnem okolju 2022/23”, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

slavnostna podelitev v četrtek, 1. junija 2023, ob 20. uri
Radovljica, Baročna dvorana Radovljiške graščine

Leta 2018 ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika, so Center arhitekture Slovenije, Občina Radovljica, Krajevna skupnost Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru ustanovili Vurnikovo študentsko nagrado za perspektivnega študenta/študentko arhitekture, krajinske arhitekture ali urbanizma.

Nagrada je častna in finančna in je namenjena študijskemu potovanju. Dobitnik/dobitnica Vurnikove študentske nagrade bo v okviru naslednjih Vurnikovih dni pripravil predavanje z vtisi s potovanja. Podeli se tudi dve častni priznanji, ki za prejemnika/prejemnico ne predstavljata obveznosti.

Razstava zmagovalnih in nominiranih predlogov za Vurnikovo študentsko nagrado 2023 bo v Graščini na ogled od 1. do 30. junija 2023.

razglasitev zmagovalcev in odprtje razstave natečaja v petek, 2. junija 2023, ob 18.00
Radovljica, galerija Pasaža FD Radovljica v Radovljiški graščini

Razstava bo na ogled od 2. do 30. junija 2023.

Vurnikov fotografski natečaj je namenjen vsem, ki imajo radi dobro fotografijo. V preteklih letih organizacije Vurnikovega fotografskega natečaja smo se povezali s Fotografskim društvom Radovljica in z njihovo pomočjo pripravili Vurnikov fotografski natečaj, namenjen trem starostnim skupinam: osnovnošolcem, srednješolcem in odraslim. K sodelovanju vsako leto povabimo ljubiteljske in poklicne fotografe, ki tekmujejo v treh starostnih kategorijah. Letošnja tema obeležuje arhitekta Edvarda Ravnikarja in njegovo delo, saj je vlada na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za Ravnikarjevo leto.

sobota, 10. junija 2023, ob 17. uri
Radovljica, Linhartova dvorana – kino Radolca

Prinčevo potovanje Le voyage du prince

(animirani film / Francija, Luksemburg / 2019 / 76 min / podnapisi, francoščina / 9 let +)

Fantastična pripoved o prijateljstvu med dvanajstletnim Tomom in princem iz oddaljene dežele, ki ob njunem odkrivanju raznolikih čudes izriše, kako pomembno je sobivanje s pisanim svetom, ki nas obdaja. Filmu bo sledila delavnica Bivališča iz naravnih materialov, kjer se bodo mladi seznanili z različnimi tipi začasnih stavb in struktur. Bivališča in naselja v filmu Prinčevo potovanje so nastala v domišljiji ustvarjalcev filma, vendar pa podobna bivališča najdemo tudi v resničnem svetu. Ljudje so že od nekdaj gradili svoje domove iz materialov, ki so jih našli v svojem domačem okolju in so se pri gradnji najbolje obnesli: les, kamen, glina, slama, lubje. Ponekod so uporabili tudi živalske kože, na severu, kjer vlada večna zima, pa so si bivališča napravili kar iz ledu.

sreda, 14. junija 2023, ob 19. uri
Radovljica, Linhartova dvorana – kino Radolca

Iskanje popolnega mesta: Portret Edvarda Ravnikarja
(dokumentarni film / Slovenija / 2003 / 53 min / slovenščina)

 Po projekciji sledi pogovor z režiserjem in arhitektom Amirjem Muratovićem.

ponedeljek, 19. junija 2023, ob 20. uri
Radovljica, avla radovljiške graščine

Večer s poezijo in pismi Ivana Hribovška v ambientu radovljiške graščine bo osrednji dogodek ob pesnikovi stoletnici. Dogodek pripravljajo Občina Radovljica, KS Radovljica, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, KD Sotočje in KUD Radovljica.

vsak torek in četrtek v mesecu juniju, od 21.30 do 22.30
Radovljica, Vurnikov trg

Projekt je nastal v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo, Naravoslovnotehniško fakulteto, Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Fakulteto za dizajn ter Centrom arhitekture Slovenije in Robotino d. o. o. S projekcijo Vurnikovih vzorcev na Vurnikov trg so ustvarjalci želeli poudariti karakteristike trga in vanj pripeljati Vurnikove elemente.

Datumi: 6. junij, 8. junij, 13. junij, 15. junij, 20. junij, 22. junij, 27. junij, 29. junij

Projekt je bil izbran na javnem razpisu “Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov delovnem okolju 2022/23”, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 od četrtka, 1. junija do petka, 30. junija 2023:

Delavnice, ki jih vsako leto v času Vurnikovih dnevov pripravljamo za sedmošolce radovljiških osnovnih šol, bodo v letu 2023 učencem in učenkam predstavile življenjsko in poklicno pot arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene slikarke Helene Kottler Vurnik. Sledila bo ustvarjalna delavnica Vurnikove lučke, kjer v uvodnem predavanju spoznavamo vzorce, ki sta jih zasnovala arhitekt Ivan Vurnik in njegova žena slikarka Helena Kottler Vurnik. Nato na prozorno folijo lepimo barvne vzorce in jih sestavimo v secesijske lučke, v katere lahko damo čajne svečke, ki nam bodo osvetljevale dolge zimske večere.

četrtek, 14. september 2023, od 17. do 20. ure

Letošnjo Vurnikovo pot bosta vodila arhitekta Špela Kuhar in Robert Potokar, avtorja knjižne uspešnice Zgodbe slovenske arhitekture. Petdeset zgodb o slovenski arhitekturi skozi čas, prostor in ustvarjalce (Beletrina, 2020). Sprehod po prestolnici bo zasnovan kot časovni trak razvoja arhitekture skozi različna časovna obdobja. Vsaka izbrana arhitektura nam bo pripovedovala svojo zgodbo nastanka in življenja v prestolnici. Vurnikovo pot vsako leto v svoj program strokovnega izobraževanja vključi Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). Za udeležbo člani ZAPS, ki se udeležijo Vurnikove poti, pridobijo obvezne kreditne točke.

od četrtka, 1. junija, do petka, 30. junija 2023
Radovljica, Hiša Linhart

Stalnica Vurnikovih dni je Vurnikov meni, pri katerem smo raziskali vsakodnevne in praznične kulinarične navade zakoncev Vurnik. V domu za ostarele v Radovljici še živi gospa, ki je skrbela za gospodinjstvo zakoncev Vurnik. Jedi, ki sta jih imela najraje, je kuharski mojster Uroš Štefelin uporabil za sestavo menija na sodoben način.