VURNIKOV FOTOGRAFSKI NATEČAJ 2022

VZOREC V TRIPTIHU VURNIKOVE ARHITEKTURE

VSEM, KI IMATE RADI DOBRO FOTOGRAFIJO!

Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica and Fotografsko društvo Radovljica vas vabijo k sodelovanju na tematskem natečaju za fotografije, povezane z življenjem in delom arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene, slikarke in oblikovalke, Helene Kottler Vurnik. Na natečaju lahko sodelujejo tako ljubiteljski kot poklicni fotografi vseh starosti, razen člani žirije, člani organizacijskega odbora natečaja in njihovi družinski člani.

PODALJŠUJEMO ROK ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ:
PONEDELJEK, 23. MAJA, DO 10:00!

Fotografije morajo prispeti na info(at)centerarhitekture.org, do ponedeljka, 23. maja 2022, do 10:00.

sreda, 1. junija 2022, ob 19.30
Radovljica, galerija Pasaža FD Radovljica v Radovljiški graščini

VURNIKOV FOTOGRAFSKI NATEČAJ
Razglasitev zmagovalcev in razstava Vurnikovega fotografskega natečaja 2022.
Razstava bo na ogled od 1. do 30. junija 2022.

Kdo sta bila Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik?

IVAN VURNIK (1884–1971), arhitekt in urbanist
Arhitekt Ivan Vurnik velja za pionirja moderne arhitekture in za utemeljitelja urbanizma na Slovenskem (poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija). Zaslužen je za ustanovitev arhitekturnega oddelka na Tehniški fakulteti v Ljubljani, ki je bil temelj Fakulteti za arhitekturo. Vurnik je v začetku svojega arhitekturnega dela razvijal t. i. narodni slog, pozneje pa se je usmeril k funkcionalizmu.

HELENA KOTTLER VURNIK (1882–1962), slikarka in oblikovalka
Helena Kottler Vurnik je bila slikarka, risarka in ilustratorka, ki je ustvarjala v obdobju umetnostnega sloga secesije. Veljala je za mojstrico vseh slikarskih in grafičnih tehnik ter uporabne umetnosti. Slikala je v olju, ustvarjala je v tehniki emajla in mozaika, grafike, ukvarjala se je s knjižno opremo oziroma ilustracijo, izdelovala je vinjete za časopise ter predloge za vezenje liturgičnih oblačil.

Avtor mora na svoj osebni način predstaviti motive vzorcev, uporabljenih na delih Vurnika in/ali njegove žene, slikarke in oblikovalke, Helene Kottler Vurnik. Vzorce Vurnikove arhitekture predstavite tako, da skupaj tvorijo format vertikalnega triptiha. Končni izdelek avtorja naj tako sestavljajo 3 ločene fotografije (posamezna fotografija je ležečega formata), ki se vsebinsko navezujejo ena na drugo – kot je to značilno za triptih. Vsak avtor lahko pošlje največ 3 triptihe.

Predmet natečaja je torej triptih fotografij – 3 ločene fotografije, ki prikazujejo arhitekturne in likovne vzorce in skupaj sestavljajo celoto, končni izdelek.

Predlagane fotografije v JPG-formatu v ločenih datotekah pošljite do ponedeljka, 9. maja 2022, do 19. ure,
na info(at)centerarhitekture.org.

Vsak avtor fotografij pošlje na natečaj tri (3) fotografije, ki skupaj sestavljajo triptih.
Posamične fotografije morajo biti v razmerju 2:3 ali 3:4, ležečega formata. Daljša stranica fotografije ne sme presegati 4800 slikovnih pik. Posamezna fotografija je lahko velika največ 5 MB. Fotografije morajo biti poimenovane s priimkom in imenom ter oštevilčene v vrstnem redu, kakor avtor/ica fotografij želi, da bodo v zaporedju predstavljene na razstavi: 01_1_priimek_ime_zgornji del, 01_2_priimek_ime_sredinski del, 01_3_priimek_ime_spodnji del.

TEMA NATEČAJA:
_vzorec v triptihu Vurnikove arhitekture

KATEGORIJE:
_osnovnošolci           _srednješolci           _odrasli

ROK ZA ODDAJO:
_ponedeljek, 9. maj 2022, do 19. ure, na info(at)centerarhitekture.org

REZULTATI:
_nagrajenci natečaja bodo razglašeni na otvoritvi razstave izbranih fotografij v avli Radovljiške graščine, v sredo, 1. junija 2022, ob 19.30

RAZSTAVA:
_izbrana dela bodo od 1. do 30. junija 2022 razstavljena v galeriji Pasaža Fotografskega društva Radovljica v Radovljiški graščini

NAGRADE:
_prvonagrajeni v kategoriji osnovnošolci prejme darilni bon v vrednosti 100 eur za izdelke v spletni trgovini CEWE

_prvonagrajeni v kategoriji srednješolci prejme darilni bon v vrednosti 100 eur za izdelke v spletni trgovini CEWE

_prvonagrajeni v kategoriji odrasli prejme darilni bon v vrednosti 100 eur za izdelke v spletni trgovini CEWE

_drugo- in tretjenagrajeni v vseh kategorijah prejmejo diplomo

ŽIRIJA:
_Miran Kambič, arhitekt in fotograf
_Jasim Suljanović, Fotografsko društvo Radovljica
_Nives Čorak, Center arhitekture Slovenije

Fotografije bo žirija ocenjevala v vsaki kategoriji posebej. Pri ocenjevanju se bo upoštevalo tematsko ustreznost, izvirnost, sporočilnost, kakovost, vizualno in estetsko vrednost. Odločitve žirije so dokončne.