VURNIKOVA POT

Potovanje po sledeh dediščine zakoncev vurnik ter sodobnejše arhitekture, povezane z njunim delom.

VURNIKOVA POT 2022: PREKMURJE

Sobota, 17. septembra 2022, od 7. ure naprej

Vurnikova pot nas vsako leto vodi v kraje, v katerih sta svoj pečat pustila arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik. Letošnje leto se bomo podali proti Prekmurju. Tudi letošnjo Vurnikovo pot bo vodil arhitekt Robert Potokar.

Kdo sta bila Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik?

IVAN VURNIK (1884–1971), arhitekt in urbanist
Arhitekt Ivan Vurnik velja za pionirja moderne arhitekture in za utemeljitelja urbanizma na Slovenskem (poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija). Zaslužen je za ustanovitev arhitekturnega oddelka na Tehniški fakulteti v Ljubljani, ki je bil temelj Fakulteti za arhitekturo. Vurnik je v začetku svojega arhitekturnega dela razvijal t. i. narodni slog, pozneje pa se je usmeril k funkcionalizmu.

HELENA KOTTLER VURNIK (1882–1962), slikarka in oblikovalka
Helena Kottler Vurnik je bila slikarka, risarka in ilustratorka, ki je ustvarjala v obdobju umetnostnega sloga secesije. Veljala je za mojstrico vseh slikarskih in grafičnih tehnik ter uporabne umetnosti. Slikala je v olju, ustvarjala je v tehniki emajla in mozaika, grafike, ukvarjala se je s knjižno opremo oziroma ilustracijo, izdelovala je vinjete za časopise ter predloge za vezenje liturgičnih oblačil.