Ponedeljek 5. marca 2018

Odprtje razstave V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja 3 v galeriji Dessa v Ljubljani v sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta
ZRC SAZU.

Razstava bo na ogled do 12. aprila 2018.

Po dveh razstavah V ospredje, ki smo jih v sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU v letih 2016 in 2017 pripravili v okviru mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje (Modern Movement Women) z namenom strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki veljajo za tradicionalno moške poklice, pripravljamo že tretjo po vrsti.

V prvi razstavi V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja so bila predstavljena dela desetih arhitektk, od prvih predvojnih diplomantk Jožeta Plečnika in Ivana Vurnika, do prve povojne generacije arhitektk, ki so študij zaključile tudi pri Edvardu Ravnikarju in Edu Mihevcu. Na razstavi, ki je bila na ogled od 27. junija do 9. septembra 2016 v galeriji Dessa, je bilo predstavljeno življenje in delo arhitektk: Vladimire Bratuž, Majde Dobravec Lajovic, Magde Fornazarič Kocmut, Marte Ivanšek, Nives Kalin Vehovar, Jute Krulc, Sete Mušič, Dušane Šantel, Gizele Šuklje in Branke Tancig Novak. Razstava je bila predstavljena tudi v Atriju ZRC, Hiši arhitekture Maribor in v Galeriji Avla NLB v Ljubljani.
V drugi razstavi V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja so zasluženo pozornost dobile Darinka Battelino, Alenka Kham Pičman, Janja Lap, Sonja Lapajne Oblak, Dana Pajnič, Lidija Podbregar Vasle, Barbara Rot, roj. Demšar, Olga Rusanova, Erna Tomšič in Mojca Vogelnik. Njihova dela, pri katerih so zaradi družbenih predsodkov sodelovale v senci poklicno bolj uveljavljenih in znanih profesorjev, sodelavcev, očetov ali soprogov, so bila predstavljena do sredine aprila 2017 v galeriji Dessa.