VURNIKOVI DNEVI 2022

138. OBLETNICA ROJSTVA IVANA VURNIKA

Vurnikovi dnevi vsako leto obeležujejo spomin na radovljiškega rojaka arhitekta Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in umrl leta 1971. Dogodki v okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica, ki obeležujejo 138. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, bodo potekali od 1. do 30. junija 2022.

VABLJENI, DA OBIŠČETE DOGODKE V OKVIRU VURNIKOVIH DNI!

sreda, 1. junija 2022, ob 18. uri: OTVORITEV VURNIKOVIH DNI

Radovljica, Vurnikov trg
Nagovor predsednika Krajevne skupnosti Radovljica, Andreja Golčmana in komisarja za natečaje in javna naročila Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, Jerneja Prijona.

sreda, 1. junija 2022, ob 18. uri: OTVORITEV RAZSTAVE »Kadar gradimo odlično, gradimo z javnim natečajem: razstava zmagovalnih rešitev na arhitekturnih natečajih ZAPS v letih 2009–2021«

Radovljica, Vurnikov trg

Potujoča razstava nudi pregled 92 zmagovalnih rešitev na javnih natečajih, organiziranih v Sloveniji od leta 2009 do danes. Številni projekti so bili v tem času že realizirani in so predstavljeni v svoji končni, izvedeni obliki. Pomemben del razstave je prikaz statističnih podatkov o javnih investicijah, za katere je bil v začetni fazi izveden javni natečaj. Predstavljeni so podatki o trajanju projektov, njihovih stroških in uspešnosti ter tudi izkušnje naročnikov z javnimi natečaji. Razstavo organizira Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) in je namenjena analizi uspešnosti natečajnih postopkov, njihovi promociji in promociji javnih naročnikov, ki natečaje največ uporabljajo.

Razstava bo na ogled od 1. do 30. junija 2022.

sreda, 1. junija 2022, ob 18.30: VURNIKOV FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Radovljica, galerija Pasaža FD Radovljica v Radovljiški graščini

Razglasitev zmagovalcev in razstava Vurnikovega fotografskega natečaja 2022. Razstava bo na ogled od 1. do 30. junija 2022.

Vurnikov fotografski natečaj je namenjen vsem, ki imajo radi dobro fotografijo. V preteklih letih organizacije Vurnikovega fotografskega natečaja smo se povezali s Fotografskim društvom Radovljica in z njihovo pomočjo pripravili Vurnikov fotografski natečaj, namenjen trem starostnim skupinam: osnovnošolcem, srednješolcem in odraslim. K sodelovanju vsako leto povabimo ljubiteljske in poklicne fotografe, ki tekmujejo v treh starostnih kategorijah. Vsako leto je razpisana drugačna temo natečaja, kjer želimo, da so prispele fotografije povezane z življenjem in delom arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene, slikarke in oblikovalke, Helene Kottler Vurnik. Predsednik žirije je vsako leto vrhunski arhitekturni fotograf Miran Kambič. Vurnikov fotografski natečaj na vabljiv način spodbuja spoznavanje arhitekturnih in umetniških del zakoncev Vurnik.

Več o Vurnikovem fotografskem natečaju.

sreda, 1. junija 2022, ob 19. uri: PREPLETANJA: Tekstilna poustvarjanja izročil zakoncev Vurnik

Radovljica, Galerija Šivčeva hiša

Otvoritev razstave, ki je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije in Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Razstavo bosta odprla župan Občine Radovljica, Ciril Globočnik, in predsednik Krajevne skupnosti Radovljica, Andrej Golčman.

Projekt Vurnikovi dnevi popestrijo vsakoletne razstave, ki jih pripravimo v sodelovanju s povabljenimi inštitucijami, ki hranijo in raziskujejo delo zakoncev Vurnik. Arhitekt Vurnik je bil tudi predan pedagog, zato k soustvarjanju razstave vsako leto povabimo študente različnih fakultet, saj želimo, da delo zakoncev Vurnik poleg študija njunega dela postane tudi navdih za mlade ustvarjalce z različnih umetniških smeri. V letošnjem letu bomo razstavni prostor namenili petim diplomantkam Naravoslovnotehniške fakultete UL, ki bodo skozi svoja dela povezale Vurnika z vzorci, realiziranimi v različnih grafičnih in tekstilnih tehnikah, ter dopolnile kolekcijo izdelkov Darilo slovenske arhitekture: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik.

Razstava bo na ogled od 1. do 30. junija 2022.

sreda, 1. junija 2022, ob 20. uri: VURNIKOVA ŠTUDENTSKA NAGRADA: slavnostna podelitev

Radovljica, Baročna dvorana Radovljiške graščine

 Ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika, so Center arhitekture Slovenije, Občina Radovljica, Krajevna skupnost Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru leta 2018 ustanovili Vurnikovo študentsko nagrado za perspektivnega študenta/študentko arhitekture, krajinske arhitekture ali urbanizma.

Nagrada je častna in finančna (vrednost prve nagrade je 1500 EUR neto) in namenjena študijskemu potovanju. Dobitnik/dobitnica Vurnikove študentske nagrade bo v okviru naslednjih Vurnikovih dni pripravil predavanje z vtisi s potovanja. Podeli se tudi dve častni priznanji v vrednosti 300 EUR neto, ki za prejemnika/prejemnico ne predstavlja obveznosti.

Letos bo predavanje z vtisi s svojega študijskega potovanja pripravila Filipa Valenčić, študentka krajinske arhitekture.

Razstava zmagovalnih in nominiranih predlogov za Vurnikovo študentsko nagrado 2022 bo v Graščini na ogled od 1. do 30. junija 2022.

Več o Vurnikovi študentski nagradi.

od srede, 1. junija do četrtka, 30. junija 2022: MENI ZAKONCEV VURNIK in POGRINJEK ZAKONCEV VURNIK

Stalnica Vurnikovih dni je Vurnikov meni, pri katerem smo raziskali vsakodnevne in praznične kulinarične navade zakoncev Vurnik. V domu za ostarele v Radovljici še živi gospa, ki je skrbela za gospodinjstvo zakoncev Vurnik. Jedi, ki sta jih imela najraje, je kuharski mojster Uroš Štefelin uporabil za sestavo menija na sodoben način. Vsako leto je v času Vurnikovih dni, vse leto pa po predhodnem naročilu, je v Vili Podvin v Mošnjah bilo na voljo kulinarično presenečenje Okusi Radol’ce – degustacijski VURNIKOV MENI.

Kuharski mojster se je v decembru 2020 preselil v Radovljico v Hotel Linhart, kjer bo po naročilu na voljo tudi Vurnikov meni.

Letos smo skupaj s študentkami Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani meniju dodali tudi VURNIKOV KROŽNIK in VURNIKOV POGRINJEK.

od srede, 1. junija do četrtka, 30. junija 2022: RAZSTAVA »VURNIKOVA SPOMINSKA SOBA«

Radovljica, Galerija Avla

Vsako leto na temo arhitekta Ivana Vurnika in Helene Kottler Vurnik pripravimo razstavo v sodelovanju s knjižnico A. T. Linharta v Radovljici. Tako dosežemo večji krog obiskovalcev, ki morda galerijskih prostorov sicer ne obiščejo. V letošnjem letu bomo razstavo povezali z Vurnikovo spominsko sobo, projektom, ki je lani nastal v sodelovanju s študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, v seminarju arhitektke prof. Maruše Zorec.

Razstava bo na ogled od 1. do 30. junija 2022.

od srede, 1. junija do petka, 17. junija 2022: RAZSTAVA »RODBINA VURNIK IN KRANJ«

Radovljica, Knjižnica Antona Tomaža Linharta, 2. in 3. nadstropje

Leta 2019 so bile v rodbini Vurnik kar tri okrogle obletnice. V Mestni knjižnici Kranj so priložnost obeležili s pregledno razstavo, posvečeno trem velikim ustvarjalcem, ki so dali pomemben pečat podobarstvu, arhitekturi in oblikovanju na Slovenskem:

VURNIK Janez starejši, podobar, kipar: 28. avgust 1819 – 2. marec 1889 (200-letnica rojstva)

VURNIK Janez mlajši, podobar, konservator: 1. november 1849 – 18. marec 1911 (170-letnica rojstva)

VURNIK Ivan, arhitekt: 1. junij 1884 – 8. april 1971 (135-letnica rojstva)

Predstavitev Rodbina Vurnik in Kranj je osrednji projekt domoznanskega septembra, s katerim v gorenjskih splošnih knjižnicah vsako jesen izpostavljamo bogate zbirke o zgodovini, delu in življenju ljudi iz naših krajev. S temo se uvrščamo tudi v vsakoletne Dneve evropske kulturne dediščine.

Avtorica idejne zasnove in besedila razstave je Petra Puhar Kejžar, oblikovala pa jo je Lucija Podbrežnik, obe iz Mestne knjižnice Kranj.

Razstava bo na ogled od 1. do 17. junija 2022.

od srede, 1. junija do petka, 17. junija 2022: RAZSTAVA »VURNIKOVI DNEVI SKOZI LETA«

Radovljica, Knjižnica Antona Tomaža Linharta, pritličje in vhodna avla

 Od leta 2014 v Centru arhitekture Slovenije pripravljamo praznovanja ob obletnicah rojstva arhitekta Ivana Vurnika. 1. junij, dan rojstva radovljiškega rojaka, je tudi krajevni praznik. Ob tem prazniku vsako leto pripravimo raznolik program, ki osvetli življenje in delo arhitekta in njegove žene, slikarke Helene Kottler Vurnik.

Te obletnice so priložnost za predstavitev življenja in dela zakoncev Vurnik širši javnosti, zato se v Centru arhitekture Slovenije povezujemo s Krajevno skupnostjo Radovljica, Občino Radovljica in tamkajšnjimi občinskimi javnimi zavodi s področja kulture ‒ Muzeji radovljiške občine, Knjižnico Antona Tomaža Linharta, Turistično informacijskim centrom Radovljica, v Ljubljani pa z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, Fakulteto za arhitekturo UL, Naravoslovnotehniško fakulteto UL in Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje UL.

Na razstavi bodo predstavljeni najrazličnejši dogodki v okviru Vurnikovih dni, ki so se do danes zvrstili v osmih zaporednih letih.

Razstava bo na ogled od 1. do 17. junija 2022.

od srede, 1. junija do četrtka, 30. junija 2022: VURNIKOVA POT PO RADOVLJICI

V sodelovanju z občino Radovljica bomo na podlagi že izbrane idejne arhitekturne rašitve postavili po Radovljici table, ki bodo v času trajanja Vurnikovih dni označevali interaktivno Vurnikovo pot po Radovljici.

četrtek, 9. junija 2022, ob 19. uri: VURNIKOV FILMSKI VEČER

Radovljica, Linhartova dvorana

V okviru Vurnikovega filmskega večera si bomo letos prvič ogledali arhitekturni film, ki je zanimiv tako za strokovno kot za laično javnost.
Ogled arhitekturnega filma Duh Bauhausa v režiji Nielsa Bolbrinkerja in Thomasa Tielscha. Vstopnina: 3 eur

sobota, 17. september 2022, od 7. ure naprej: VURNIKOVA POT 2022: PREKMURJE

Vurnikova pot nas vsako leto vodi v kraje, v katerih sta svoj pečat pustila arhitekt Ivan Vurnik ter slikarka in oblikovalka Helena Kottler Vurnik. V letu 2022 se bomo podali proti Prekmurju. Tudi letošnjo Vurnikovo pot bo vodil arhitekt Robert Potokar. Vurnikovo pot vsako leto v svoj program strokovnega izobraževanja vključi ZAPS (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije) za katerega člani, ki se udeležijo Vurnikove poti, pridobijo obvezne kreditne točke.

Ob 6.45 se bomo zbrali na avtobusni postaji Radovljica in se ob 7. uri z avtobusom odpravili na potovanje po sledeh dediščine zakoncev Vurnik ter sodobnejše arhitekture, povezane z njunim delom. Ostali potniki se nam bodo ob 8. uri pridružili na parkirišču Dolgi most v Ljubljani. Prvi postanek bo ob Soboškem jezeru v paviljonu Expano (Sono Arhitekti), ki je bil leta 2018 zastavljen kot vstopna točka v Pomurje in ohranja zunanji videz slovenskega paviljona s svetovne razstave Expo Milano 2015. Nato bo sledil ogled funkcionalističnih vil arhitekta Ferija Novaka iz 30. let 20. stoletja (vile Keršovan, vile Vučak in vile Koltaj). Novak je eden najpomembnejših predstavnikov funkcionalistične arhitekture in urbanizma pri nas, uveljavil pa se je tudi na področju oblikovanja notranje opreme ter javnih in nagrobnih spomenikov. Njegov opus bomo zaključili z ogledom Kina Park in stavbe nekdanje osnovne šole. Sledil bo ogled sodobnejših rešitev, npr. Ekonomske šole Murska Sobota (arhitekti Rok Benda, Primož Hočevar in Mitja Zorc) in zasnove novega drevoreda (arhitekti Matej Blenkuš, Darja Matjašec, Primož Žitnik in Nejc Florjanc), ki je poimenovan po reformatorju Martinu Luthru. Z novim sprehajališčem med evangeličansko cerkvijo in Trubarjevim drevoredom so tako povezali zgodovinsko os med mestnim gradom in evangeličansko cerkvijo. Dan bomo zaključili pri spomeniku narodnim buditeljem. Spomenik je zasnoval kipar Mirsad Begić in predstavlja kompozicijo petih portretov prekmurskih narodnih buditeljev: Franca Ivanocyja, Jožefa Klekla starejšega, Matije Slaviča, Ivana Jeriča in Franca Kovačiča. Pozno zvečer se bomo vrnili v Radovljico.

Več o Vurnikovi poti.