VURNIKOVI DNEVI 2017

133. OBLETNICA ROJSTVA ARHITEKTA IVANA VURNIKA

Vurnikovi dnevi  vsako leto obeležujejo spomin na radovljiškega rojaka arhitekta Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in umrl leta 1971. Dogodki v okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica, ki so obeležili 133. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, so potekali od 1. do 30. junija 2017.

Razstava 50. obletnica Vurnikove kapele sv. Frančiška Asiškega na Brezjah

Odprtje razstave 50. OBLETNICA VURNIKOVE KAPELE SV. FRANČIŠKA ASIŠKEGA NA BREZJAH je bil osrednji dogodek Vurnikovih dni 2017. Na razstavi so bila predstavljena dela, načrti in skice, ki sta jih arhitekt Ivan Vurnik in njegova žena, slikarka Helena Kottler Vurnik, pripravila za baziliko Marije Pomagaj na Brezjah. Ob njunih delih so bila predstavljena tudi dela študentk slikarstva Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (Katarine Tadina, Katarine Marov, Eve Pestotnik, Zale Zagoršek, Špele Šmid, vse drugi letnik unikatnega oblikovanja, in Mihaele Romanešen, absolventke unikatnega oblikovanja), pod mentorstvom akademske slikarke in grafičarke Zore Stančič, na temo reinterpretacije brezjanskih del zakoncev Vurnik. Avtorici zasnove razstave sta bili Barbara Viki Šubic in Špela Kuhar iz Centra arhitekture Slovenije, avtorica teksta v katalogu Barbara Boltar, kustosinja Galerije Šivčeva hiša, Muzejev radovljiške občine. Arhivsko gradivo je prispevalo Slovensko Marijino narodno svetišče (zanj pater Robert Bahčič) in Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Razstava je nastala v sodelovanju Krajevne skupnosti Radovljica, Centra arhitekture Slovenije, Galerije Šivčeva hiša, Slovenskega Marijinega svetišča, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2017

V soboto, 10. junija 2017, smo se odpravili na četrto Vurnikovo pot, ki nas vsako leto vodi v kraje, v katerih sta svoj pečat pustila arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik. Letos smo si ogledali Vurnikovo kolonijo v Mariboru in druge zanimive arhitekture iz različnih obdobij, vse do sodobnosti. Najprej smo obiskali Vurnikovo kolonijo, po kateri nas je vodila dr. Marjeta Ciglenečki, in si ogledali tudi notranjost dveh stanovanjskih enot. Pot smo nadaljevali v središče mesta, kjer smo si pod vodstvom arhitektov doc. Roberta Potokarja in Nives Čorak ogledali železniško postajo (arhitekt Milan Černigoj, 1949‒55), sinagogo iz 14. stoletja, Naskov dvorec/Vetrinjski dvor (ARREA, arhitekta Maruša Zorec in Matjaž Bolčina, 2009), spomenik NOB (kipar Slavko Tihec, 1975), Hutterjev blok (arhitekta Aleksander Dev in Jaroslav Černigoj, 1941), Lutkovno gledališče (ATELIERarhitekti, Jurij Kobe, 2010) z vodstvom direktorice in umetniške vodje Katarine Klančnik Kocutar. Vurnikovo pot smo sklenili v cerkvi sv. Janeza Boska (DANS arhitekti, 2015) in tam tudi prisluhnili glasbeni točki (Renata Gračnar, sopran; Mitja Krajnc, tenor; Neja Skrbiš, klavir; Živa Skrbiš, flavta).

Kulinarični dogodki

V torek, 30. maja, so starostniki v Domu dr. Janka Benedika pekli Vurnikove piškote, s katerimi smo pogostili goste na otvoritvi razstave v Šivčevi hiši.

V Vili Podvin v Mošnjah je bil ves mesec na voljo degustacijski VURNIKOV MENI pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Uroša Štefelina (Kulinarično presenečenje Okusi Radol’ce, www.vilapodvin.si).

Delavnice Igriva arhitektura: Arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik

Od 5. do 16. junija 2017 smo v Galerija Šivčeva hiša v Radovljici v Centru arhitekture Slovenije pripravili delavnice IGRIVA ARHITEKTURA: ARHITEKT IVAN VURNIK IN SLIKARKA HELENA KOTTLER VURNIK za vse 7. razrede radovljiške občine.

Dogodki v okviru praznika krajevne skupnosti Radovljica

V okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica so se zvrstile še prireditve, ki so jih pripravile radovljiške kulturne organizacije:

V četrtek, 1. junija 2017, na vrtu gostilne Kunstelj, prireditev IZ ZEMLJE GRE V TRSEK ‒ pesmi o vinu ob najstarejši trti na svetu (KUD Radovljica, Linhartov oder).

V torek, 6. junija 2017, v avli radovljiške Graščine, ZAKLJUČNI KONCERT komornih skupin in podelitev priznanj najboljšim učencem Glasbene šole Radovljica.

V sredo, 7. junija 2017, v atriju radovljiške Graščine, večer poezije Neže Maurer TAKRAT, KADAR LJUBIMO (KUD Radovljica, Linhartov oder).