VURNIKOVI DNEVI 2016

132. OBLETNICA ROJSTVA ARHITEKTA IVANA VURNIKA

Vurnikovi dnevi  vsako leto obeležujejo spomin na radovljiškega rojaka arhitekta Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in umrl leta 1971. Dogodki v okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica, ki so obeležili 132. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, so potekali od 1. do 30. junija 2016.

Razstava Vurnikova kolonija v Mariboru - Inspiracija za načrtovanje sodobnih sosesk

Osrednji dogodek je bila otvoritev razstave VURNIKOVA KOLONIJA v Mariboru ‒ inspiracija za načrtovanje sodobnih sosesk, na kateri so študentje mariborske fakultete za arhitekturo predstavili svoja razmišljanja o sodobnem načinu bivanja in urejanja mest, s poudarkom na spoštovanju tradicije in vplivov arhitekta Vurnika na zasnovo stanovanjskih sosesk.

Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2016

V soboto, 11. junija, smo pripravili tretjo Vurnikovo pot, izjemno zanimivo potovanje po sledeh dediščine Ivana Vurnika in Helene Kottler Vurnik ter arhitekta Maksa Fabianija, katerega 150. obletnico rojstva smo praznovali leta 2015. Potovali smo iz Radovljice do Trsta in Štanjela, kjer smo si ogledali njihova najbolj znana dela. Za zaključek smo si v Slovenskem narodnem gledališču SNG Nova Gorica ogledali predstavo Fabiani – umetnost bivanja. Spremljala sta nas kustos Narodne galerije, dr. Andrej Smrekar, in arhitekt Robert Potokar.

Delavnice Igriva arhitektura: Arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik

Za osme razrede osnovnih šol radovljiške občine so v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici potekale delavnice Igriva arhitektura v v organizaciji Centra arhitekture Slovenije: arhitekt IVAN VURNIK in slikarka HELENA KOTTLER VURNIK.

Kulinarični dogodki

V sredo, 1. junija 2016 ob 17.30, je na vrtu gostilne Kunstelj KUD Linhartov oder pripravil Pozdrav trti, s poezijo pesnika Toneta Pavčka, v režiji in po izboru Alenke Bole Vrabec.

V ponedeljek, 30. maja 2016, smo v Domu Janka Benedika s starostniki pekli Vurnikove piškote, s katerimi smo pogostili obiskovalce ob odprtju razstave v galeriji Šivčeva hiša.

Tudi v letu 2016 je bil v času Vurnikovih dni na voljo degustacijski VURNIKOV MENI, presenečenje Okusi Radol’ce,  pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Uroša Štefelina.

Glasbeni dogodki

V petek, 3. junija 2016 ob 20.30, je Alenka Bole Vrabec v atriju župnišča Radovljica pripravila recital Pavčkovi angeli v spremljavi harfe.

V torek, 7. junija 2016 ob 19.00, so v avli Radovljiške graščine nastopile komorne skupine s podelitvijo priznanj najboljšim učencem.