VURNIKOVI DNEVI 2015

131. OBLETNICA ROJSTVA ARHITEKTA IVANA VURNIKA

Vurnikovi dnevi  vsako leto obeležujejo spomin na radovljiškega rojaka arhitekta Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in umrl leta 1971. Dogodki v okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica, ki so obeležili 131. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, so potekali od 8. maja do 2. junija 2015.

Razstava Vurnikova kolonija v Mariboru - arhitekt Ivan Vurnik

Leta 2015 smo v okviru Vurnikovih dni na razstavi v Šivčevi hiši predstavili manj znano arhitektovo delo Vurnikova kolonija v Mariboru. Avtorica razstave je bila umetnostna zgodovinarka dr. Marjeta Ciglenečki, izredna profesorica na Oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in višja znanstvena sodelavka pri Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta, avtorica knjige Vurnikova kolonija v Mariboru, ki je izšla pri Založbi ZRC jeseni 2014. Razstavljene so bile tudi fotografije fotografa Mirana Kambiča.

Po otvoritveni slovesnosti je po razstavi vodila avtorica razstave, dr. Marjeta Ciglenečki.

Razstava je nastala v sodelovanju Raziskovalne postaje ZRC SAZU Maribor in Centra arhitekture Slovenije. V času razstave sta bili pripravljeni dve strokovni vodstvi in dve delavnici Igriva arhitektura na temo arhitekta Ivana Vurnika.

Razstava Juta Krulc: Življenje z vrtovi

V Ljubljani v Galerija Dessa je bila na dan arhitektovega rojstva, 1. junija, otvoritev razstave Vurnikove študentke in diplomantke Jute Krulc z naslovom Življenje z vrtovi. Center arhitekture Slovenije je v sodelovanju z Galerijo Dessa pripravil razstavo originalnih načrtov vrtov in risb rastlin te arhitektke. Razstavo je odprl umetnostni zgodovinar mag. Gojko Zupan.

Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2015

V nedeljo, 31. maja 2015, smo pripravili arhitekturni izlet Vurnikova pot 2015, ki ga je vodil kustos Narodne galerije dr. Andrej Smrekar. Ogledali smo si cerkev sv. Petra na Trubarjevi cesti, katere pročelje je ob koncu tridesetih let prejšnjega stoletje Vurnik prezidal, mozaiki na fasadi so delo slikarke Helene Kottler Vurnik. Po ogledu slike v notranjščini, delu slikarke Helene Kottler Vurnik, smo nadaljevali pot do stolnice, kjer smo si ogledali še avtoričino sliko Majniška Marija. Sledil je ogled nekdanje Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi cesti, od koder smo se z avtobusom odpeljali do cerkve sv. Katarine v Topolu nad Medvodami. Vurnikovo pot smo zaključili v Radovljici, na starem pokopališču, kjer smo si ogledali grobnici družine Vurnik in družine Resman Vidic.

Kulinarični dogodki

Tudi v letu 2015 je bil v času Vurnikovih dni na voljo degustacijski VURNIKOV MENI, presenečenje Okusi Radol’ce ‒ pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Uroša Štefelina.