VURNIKOVI DNEVI 2019

135. OBLETNICA ROJSTVA IVANA VURNIKA

Vurnikovi dnevi vsako leto obeležujejo spomin na radovljiškega rojaka arhitekta Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in umrl leta 1971. Dogodki v okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica, ki so obeležili 135. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, so potekali od 23. maja do 30. junija 2019.

Razstava Zasnove sodobnih mašnih plaščev po navdihu umetniških del zakoncev Vurnik

Osrednji dogodek Vurnikovih dni je v soboto, 1. junija 2019, bil otvoritev razstave ZASNOVE SODOBNIH MAŠNIH PLAŠČEV PO NAVDIHU UMETNIŠKIH DEL ZAKONCEV VURNIK. Razstava je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije in Oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Razstavo sta odprla župan Občine Radovljica, Ciril Globočnik, in predsednik Krajevne skupnosti Radovljica, Andrej Golčman.

V spremljevalnem programu sta s harmoniko nastopili učenki Glasbene šole Radovljica pri profesorju Gašperju Primožiču.

Razstava je bila v Šivčevi hiši v Radovljici na ogled do 30. junija 2019.

Podelitev druge VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE

Otvoritvi razstave je v radovljiški Graščini sledila podelitev druge VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE za perspektivnega študenta/študentko arhitekture. Novost lanskega leta je bila podelitev prve Vurnikove študentske nagrade ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika. Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica, Občina Radovljica, Fakulteta za arhitekturo UL in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo UM smo ustanovili Vurnikovo študentsko nagrado za perspektivnega študenta/študentko arhitekture.

V spremljevalnem programu je nastopil pevski zbor arhitektov Arhivox. Prireditev je vodila Tadeja Zupan Arsov.

V zgornjem nadstropju Graščine bodo so bila do 30. junija 2018 na ogled dela študentov/študentk, prijavljena za Vurnikovo študentsko nagrado.

Več o Vurnikovi študentski nagradi si lahko preberete na tej povezavi.

Predavanje fotografa Mirana Kambiča: Arhitekturna fotografija in Vurnikov fotografski natečaj

V četrtek, 23. maja 2019, ob 20. uri, v dvorani Knjižnice A.T. Linharta v Radovljici: Predavanje fotografa Mirana Kambiča: Arhitekturna fotografija in Vurnikov fotografski natečaj

Predavanje fotografa je bilo kot strokovni uvod v Vurnikov fotografski natečaj za osnovnošolce, srednješolce in odrasle.

Vurnikov fotografski natečaj v okviru Vurnikovih dni 2019 smo pričeli s predavanjem fotografa MIRANA KAMBIČA, ki je bilo v četrtek, 23. maja, ob 20. uri, v dvorani Knjižnice A. T. Linharta v Radovljici, kjer je Miran predstavil svoj pogled na arhitekturno fotografijo.

Center arhitekture Slovenije in Krajevna skupnost Radovljica sta vabila k sodelovanju na natečaju za fotografijo, povezano z življenjem in delom arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene, slikarke in oblikovalke, Helene Kottler Vurnik. Na natečaju so lahko sodelovali tako ljubiteljski kot poklicni fotografi, razen člani žirije, člani organizacijskega odbora natečaja in njihovi družinski člani.  Na natečaju so natečajniki lahko sodelovali z največ tremi (3) fotografijami.

Razstava prispelih predlogov je bila v avli Graščine na ogled do 30. junija 2019. Razglasitev zmagovalcev je bila na Vurnikov rojstni dan, 1. junija 2019.

Zmagovalec v kategoriji osnovnošolci: Zoran Soklič
Zmagovalka v kategoriji srednješolci: Pika Polona Horvat
Zmagovalka v kategoriji odrasli: Ana Skobe

Zmagovalci so si iz obeh kolekcij Darilo slovenske arhitekture izbrali izdelke v vrednosti 50 eur.

Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2019

Letošnja Vurnikova pot bo v soboto, 21. septembra 2019.

Ob 6.45 se bomo zbrali na avtobusni postaji Radovljica in se ob 7. uri z avtobusom odpeljali proti potovanju po sledeh dediščine zakoncev Vurnik ter sodobnejše arhitekture, povezane z njunim delom. Ostale potnike ob 7:45 poberemo v Ljubljani na parkirišču Dolgi most. Prvi postanek bo v Sodražici, v župni cerkvi sv. Marije Magdalene, v kateri si bomo ogledali secesijski krilni oltar, ki sta ga zasnovala zakonca Vurnik. Pot bomo nadaljevali v Ribnico, kjer si bomo ogledali cerkev sv. Štefana, katere zvonika je leta 1957 zasnoval Jože Plečnik, delo pa je po njegovi smrti dokončala arhitektka Erna Tomšič. V notranjosti si bomo ogledali še tabernakelj, ki je prav tako delo zakoncev Vurnik. Pot bomo nadaljevali po mestu mimo Ljubljanske banke, ki jo je leta 1971 zasnoval arhitekt Miloš Bonča, do Ribniškega gradu s Parkom kulturnikov, arhitekta Vlasta Kopača, Miklove hiše in rojstne hiše Bojana Adamiča. V nadaljevanju bomo obiskali obnovljena poslopja Škrabčeve domačije s sosednjima Kersničevo kovačnico in Boštjanovo hišo, ki sta zaokrožena v edinstveno prizorišče za kulturne dogodke. Iz Ribnice nas bo pot vodila mimo Kočevja do Novega mesta, kjer bo čas za kosilo.

Po kosilu si bomo ogledali prenovljene odprte javne površine mestnega središča po načrtih biroja ATELIERarhitekti, zabaviščno trgovski center Portoval arhitektov Janeza Koželja in Jožeta Jakija in nagrajeno pokopališče Srebrniče avtorjev arhitektov Aleša Vodopivca in Nene Gabrovec. Na poti domov si bomo ogledali še Zaščitno stavbo arheoloških ostalin Gutenwertha, ki jo je mojstrsko zasnoval arhitekt Oton Jugovec. Proti poznemu večeru se bomo vrnili v Radovljico.

Tudi tokratno Vurnikovo pot bo vodil arhitekt Robert Potokar.

Prijavite se lahko od 16. avgusta naprej:

– po elektronski pošti: info@centerarhitekture.org
– osebno ali po telefonu (04) 531 51 12 na Turistično informacijskem centru Radovljica

Prispevek 48 €/osebo (v ceno je vključeno kosilo) nakažete na:

CENTER ARHITEKTURE SLOVENIJE
Rimska cesta 1
1000 Ljubljana
TRR SI56 3000 0001 0594 764 (Sberbank d.d.) sklic SI00 21092019
Namen: “Vurnikova pot, Ime in Priimek”
– če je več udeležencev, ki plačujejo z enim nakazilom: “Vurnikova pot, Priimek in število udeležencev”

Na avtobusu boste prejeli potrdilo o plačilu. S plačilom prispevka je rezervacija potrjena.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na info@centerarhitekture.org ali 040 270 232.

Po sledeh Ivana Vurnika in Helene Kottler Vurnik v Radovljici

V sredo, 12. junija 2019, ob 17. uri, v Radovljici: PO SLEDEH IVANA VURNIKA IN HELENE KOTTLER VURNIK V RADOVLJICI

Najprej smo si ogledali Vurnikovo rojstno hišo, v kateri je urejena spominska soba. Sprejela nas je vnukinja arhitekta Vurnika, ki skrbi za zapuščino zakoncev Vurnik. Nato smo si ogledali vilo Savnik, ki stoji na vhodu v srednjeveški del mesta, hotel Grajski dvor, kopališče Obla gorica, ogled pa smo zaključili na starem radovljiškem pokopališču, kjer smo si ogledali družinski grobnici družin Vurnik in Vidic – Resman. Pot je vodil umetnostni zgodovinar, mag. Gojko Zupan.

Po sledeh Ivana Vurnika v Mariboru

V četrtek, 13. junija 2019, ob 16. uri, v Mariboru: PO SLEDEH IVANA VURNIKA V MARIBORU

Umetnostna zgodovinarka dr. Marjeta Ciglenečki nas je vodila po Vurnikovi delavski koloniji v mestni četrti Tabor in nam predstavila razloge in ozadje nastanka naselja, zgrajenega leta 1929 po načrtih arhitekta Vurnika. Vurnikova delavska kolonija je bila z arhitekturnega in urbanističnega vidika izviren slovenski prispevek k takratnim novim evropskim arhitekturnim tokovom in se postavlja ob bok podobnim takratnim gradbenim projektom drugod po svetu. Je primer uspešne socialne gradnje v Mariboru, takrat najmočnejšem središču slovenskega delavstva.

Pot je vodila umetnostna zgodovinarka, dr. Marjeta Ciglenečki.

Po sledeh Ivana Vurnika in Helene Kottler Vurnik v Ljubljani

V soboto, 22. junija 2019, ob 11. uri, v Ljubljani: PO SLEDEH IVANA VURNIKA IN HELENE KOTTLER VURNIK V LJUBLJANI

Ogledali smo si dela arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene Helene Kottler Vurnik: Zadružno gospodarsko banko, Sokolski dom Tabor, cerkev Sv. Petra in Anatomski inštitut. Na poti nas je spremljal kustos Narodne galerije, dr. Andrej Smrekar.

Delavnice Igriva arhitektura: Arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik

Od 10. junija do 14. junija 2019 smo v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici v Centru arhitekture Slovenije pripravili delavnice IGRIVA ARHITEKTURA: ARHITEKT IVAN VURNIK IN SLIKARKA HELENA KOTTLER VURNIK za vse 7. razrede radovljiške občine. Zasnova in izvedba delavnic: Center arhitekture Slovenije, program Igriva arhitektura.

Kulinarični dogodki

V tednu pred Vurnikovimi dnevi smo s starostniki v Domu dr. Janka Benedika pekli Vurnikove piškote, s katerimi smo pogostili goste na otvoritvi razstave v Šivčevi hiši.

V Vili Podvin v Mošnjah je bil ves mesec na voljo degustacijski VURNIKOV MENI pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Uroša Štefelina (Kulinarično presenečenje Okusi Radol’ce, www.vilapodvin.si).

Dogodki v okviru praznika krajevne skupnosti Radovljica

V okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica so se zvrstile še prireditve, ki so jih pripravile radovljiške kulturne organizacije:

V četrtek, 6. junija 2019, ob 19. uri, Avla Radovljiške graščine: KONCERT KOMORNIH SKUPIN IN PODELITEV PRIZNANJ NAJBOLJŠIM UČENCEM GLASBENE ŠOLE RADOVLJICA

_______________

V četrtek, 13. junija 2019, ob 18.30, dvorana Glasbene šole, Radovljica: NASTOP UČENCEV 1. RAZREDA KLAVIRJA GLASBENE ŠOLE RADOVLJICA

_______________

V četrtek, 20. junija 2019, ob 19. uri, Avla Radovljiške graščine: ZAKLJUČNI NASTOP ANSAMBLOV GLASBENE ŠOLE RADOVLJICA

_______________

V petek, 21. junija 2019, ob 19. uri, Vrt Šivčeve hiše, Radovljica: FRANCE VURNIK: VSEGAZAVEDANJE

Linhartov oder – KUD Radovljica: Recital

Vsi dogodki, razen Vurnikove poti, so bili brezplačni.