VURNIKOVI DNEVI 2018

134. OBLETNICA ROJSTVA IVANA VURNIKA

Vurnikovi dnevi vsako leto obeležujejo spomin na radovljiškega rojaka arhitekta Ivana Vurnika, ki se je rodil 1. junija 1884 v Radovljici, kjer je preživel del svojega življenja in umrl leta 1971. Dogodki v okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica, ki so obeležili 134. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, so potekali od 1. do 30. junija 2018.

Otvoritev razstave Fabianijeva, Plečnikova In Vurnikova soba v Hotelu Union

Osrednji dogodek Vurnikovih dni je bila otvoritev razstave FABIANIJEVA, PLEČNIKOVA IN VURNIKOVA SOBA V HOTELU UNION. Maks Fabiani (1865–1962), Jože Plečnik (1872–1957) in Ivan Vurnik (1884–1971) so bili pionirji slovenske arhitekture. Njihova dela srečujemo tudi v središču Ljubljane, zato se je utrnila ideja, da bi gostom njihovo življenje in delo predstavili tudi skozi opremo treh sob v hotelu Union. Center arhitekture Slovenije se je povezal s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru in s Fakulteto za dizajn Univerze na Primorskem. Njihovi študentje in mentorji so pripravili 18 predlogov sob, za vsakega arhitekta po 6.

V spremljevalnem programu je  s harmoniko nastopila Špela Šemrl, učenka Glasbene šole Radovljica pri profesorju Gašperju Primožiču.

Prireditev ob slavnostni podelitvi Vurnikove študentske nagrade

Otvoritvi razstave je v radovljiški Graščini sledila podelitev prve VURNIKOVE ŠTUDENTSKE NAGRADE za perspektivnega študenta/študentko arhitekture. Ob 100. obletnici visokošolskega študija arhitekture na Slovenskem, ki je bil organiziran na pobudo arhitekta Ivana Vurnika, so Center arhitekture Slovenije, Krajevna skupnost Radovljica, Občina Radovljica, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, ustanovili Vurnikovo študentsko nagrado in priznanji za perspektivnega študenta/študentko arhitekture.

V spremljevalnem programu je nastopil saksofonist Blaž Trček. Prireditev je vodila Tadeja Zupan Arsov.

V zgornjem nadstropju Graščine so bila do 30. junija 2018 na ogled dela študentov/študentk, prijavljena za Vurnikovo študentsko nagrado.

Več o Vurnikovi študentski nagradi si lahko preberete na tej povezavi.

Arhitekturni izlet Vurnikova pot 2018

V soboto, 9. junija 2018, smo se odpravili na peto Vurnikovo pot, izjemno zanimivo potovanje po sledeh dediščine zakoncev Vurnik ter sodobnejše arhitekture, povezane z njunim delom. Najprej smo si ogledali Aljaževo kapelo sv. Cirila in Metoda v Vratih, ki je bila zgrajena po načrtih Ivana Vurnika leta 1927 na pobudo Jakoba Aljaža. Čez Vršič smo se nato odpravili v soško dolino in si v bližini Kobarida, pri vasi Livek, ogledali sodobno turistično naselje Nebesa. V soboto, 15. septembra, smo nadaljevali z obiskom cerkve Svetega Duha na Javorci, ki je posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem bojišča soške fronte (1915–1917). Kot najlepši spomenik 1. svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije se je leta 2007 uvrstila na seznam posebno pomembne zgodovinske in kulturne dediščine Evrope. Pot smo nadaljevali do Žirov, kjer nas je pričakala Maja Kržišnik, hčerka Vurnikove diplomantke ‒ arhitektke Jute Krulc, in nam pokazala vrt, ki ga je Juta urejala vse od 70. let 20. stoletja. Vurnikovo pot smo zaključili v Škofji Loki, kjer smo se sprehodili skozi staro mestno jedro in si ogledali najnovejše ureditve Cankarjevega trga in Trga pod Gradom. Tokratno pot je vodil arhitekt Robert Potokar.

 V letu 2018 smo ponovno izvedli tudi nekaj Vurnikovih poti iz preteklih let ‒ ogledali smo si Radovljico, Ljubljano in Maribor.

_______________

 V soboto, 2. junija 2018, ob 11. uri, v Ljubljani: PO SLEDEH IVANA VURNIKA IN HELENE KOTTLER VURNIK V LJUBLJANI

Ogledali smo si dela arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene Helene Kottler Vurnik: Zadružno gospodarsko banko, Sokolski dom Tabor, cerkev Sv. Petra in Anatomski inštitut. Na poti nas je spremljal kustos Narodne galerije, dr. Andrej Smrekar.

_______________

V torek, 5. junija 2018, ob 17. uri, v Radovljici: PO SLEDEH IVANA VURNIKA IN HELENE KOTTLER VURNIK V RADOVLJICI

Najprej smo si ogledali Vurnikovo rojstno hišo, v kateri je urejena spominska soba. Sprejela nas je vnukinja arhitekta Vurnika, ki skrbi za zapuščino zakoncev Vurnik. Nato smo si ogledali vilo Savnik, ki stoji na vhodu v srednjeveški del mesta, hotel Grajski dvor, kopališče Obla gorica, ogled pa smo zaključili na starem radovljiškem pokopališču, kjer smo si ogledali družinski grobnici družin Vurnik in Vidic – Resman. Pot je vodil umetnostni zgodovinar, mag. Gojko Zupan.

_______________

V sredo, 6. junija 2018, ob 16. uri, v Mariboru: PO SLEDEH IVANA VURNIKA V MARIBORU

Umetnostna zgodovinarka dr. Marjeta Ciglenečki nas je vodila po Vurnikovi delavski koloniji v mestni četrti Tabor in nam predstavila razloge in ozadje nastanka naselja, zgrajenega leta 1929 po načrtih arhitekta Vurnika. Vurnikova delavska kolonija je bila z arhitekturnega in urbanističnega vidika izviren slovenski prispevek k takratnim novim evropskim arhitekturnim tokovom in se postavlja ob bok podobnim takratnim gradbenim projektom drugod po svetu. Je primer uspešne socialne gradnje v Mariboru, takrat najmočnejšem središču slovenskega delavstva.

Pot je vodila umetnostna zgodovinarka, dr. Marjeta Ciglenečki.

Delavnice Igriva arhitektura: Arhitekt Ivan Vurnik in slikarka Helena Kottler Vurnik

OD 4. junija do 15. junija 2018 smo v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici v Centru arhitekture Slovenije pripravili delavnice IGRIVA ARHITEKTURA: ARHITEKT IVAN VURNIK IN SLIKARKA HELENA KOTTLER VURNIK za vse 7. razrede radovljiške občine. Zasnova in izvedba delavnic: Center arhitekture Slovenije, program Igriva arhitektura.

Kulinarični dogodki

V tednu pred Vurnikovimi dnevi smo s starostniki v Domu dr. Janka Benedika pekli Vurnikove piškote, s katerimi smo pogostili goste na otvoritvi razstave v Šivčevi hiši.

V Vili Podvin v Mošnjah je bil ves mesec na voljo degustacijski VURNIKOV MENI pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Uroša Štefelina (Kulinarično presenečenje Okusi Radol’ce, www.vilapodvin.si).

Dogodki v okviru praznika krajevne skupnosti Radovljica

V okviru praznika Krajevne skupnosti Radovljica so se zvrstile še prireditve, ki so jih pripravile radovljiške kulturne organizacije:

V petek, 1. junija 2018, ob 18. uri, na vrtu gostilne Kunstelj: SPREHOD Z “RADOLŠKO” DOBROTNICO, JOSIPINO HOČEVAR

Josipina Hočevar (1824-1911) je bila slovenska podjetnica, mecenka in dobrotnica, ki se je rodila v Radovljici. Srečali smo se pri trti na vrtu gostilne Kunstelj, kamor se je Josipina pripeljala s kočijo. Nazdravili smo ji in se sprehodili do njene rojstne hiše. Pred Josipininim spomenikom, ki je bil postavljen pred natanko 110 leti, je v njeno čast potekala slovesnost z glasbeno-gledališkim nastopom. Izvedba: KUD Radovljica ‒ Linhartov oder in harmonikar David Matej Mandeljc, učenec Glasbene šole Radovljica, pod mentorstvom Gašperja Primožiča.

Režija in izbor: Alenka Bole Vrabec. V spremljevalnem programu bo nastopil tudi MePZ A. T. Linhart.

_______________

V ponedeljek, 4. junija 2018, ob 19. uri, Baročna dvorana Radovljiške graščine: ZAKLJUČNI NASTOP PIHALNEGA, GODALNEGA IN MLAJŠEGA HARMONIKARSKEGA ORKESTRA

_______________

V četrtek, 7. junija 2018, ob 19. uri, Avla Radovljiške graščine: NASTOP KOMORNIH SKUPIN IN PODELITEV PRIZNANJ NAJUSPEŠNEJŠIM UČENCEM GLASBENE ŠOLE V ŠOLSKEM LETU 2017/18

_______________

V petek, 8. junija 2018, ob 19. uri, Avla Radovljiške graščine: KONCERT STAREJŠEGA HARMONIKARSKEGA ORKESTRA

_______________

V ponedeljek, 11. junija 2018, ob 19. uri, Avla Radovljiške graščine: ZAKLJUČNI NASTOP KITARSKEGA IN GODALNEGA ANSAMBLA TER KOMORNIH SKUPIN

Vsi dogodki, razen Vurnikove poti, so bili brezplačni.

Galerija dogodkov