Ljubljana, Radovljica
2014

DARILO SLOVENSKE ARHITEKTURE je kolekcija izdelkov z motivi iz ključnih del slovenske arhitekturne dediščine in sodobnosti. Nastalo je na pobudo in pod vodstvom Centra arhitekture Slovenije (CAS).

Darila imajo poleg svoje uporabne vrednosti tudi pomembno sporočilno vrednost, saj podpirajo prizadevanja za večanje zavesti o kakovostni slovenski arhitekturi in njeno predstavitev domači in tuji javnosti.

Vsa darila so oblikovali bodoči slovenski oblikovalci, izdelujejo jih slovenski proizvajalci.

Študentom, ki sodelujejo v projektu, pred začetkom dela predstavimo življenje in delo arhitektov, ki jih obravnavajo. Predavanja in vodstva pripravijo strokovnjaki, ki so poznavalci posameznega področja.

Kolekcija je prva v seriji in je povezana z delom arhitekta Ivana Vurnika (1884–1971) in njegove žene, slikarke Helena Kottler Vurnik (1882–1962). Izdelke so oblikovali mladi slovenski oblikovalci in oblikovalke pod okriljem Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter so nastali po motivih ene najzanimivejših fasad ljubljanskih hiš, dekoracije notranjščine cerkve sv. Katarine v Topolu pri Medvodah ter s poslikane oltarne mize v kapeli sv. Cirila in Metoda v Vratih. Podjetja Svilanit, Luci, Emma, Tiskarna in knjigoveznica Radovljica in ZkotZ so zagotovila kakovost izvedbe omejene serije.

Razstava IVAN VURNIK IN HELENA KOTTLER VURNIK: DARILO SLOVENSKE ARHITEKTURE. Razstavljena so bila dela študentk in študentov 1., 2., in 3. letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, študijske smeri Industrijsko oblikovanje, pod vodstvom prof. Vladimirja Pezdirca in doc. Jureta Miklavca, ter smeri Grafično oblikovanje, pod vodstvom prof. Ranka Novaka.