Odprta vrata v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk

Leta 2016 je bil v okviru projekta MoMoWo – Women’s Creativity Since the Modern Movement v partnerskih državah projekta, na Portugalskem, v Španiji, Franciji, Italiji in Sloveniji organiziran prvi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Sledila sta že dva pod okriljem projekta MoMoWo, ki ga je v Sloveniji vodil ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski Institut Franceta Steleta (UIFS).

Od leta 2019 naprej, po zaključku omenjenega projekta, organizacijo Dneva odprtih vrat nadaljuje Center arhitekture Slovenije.

MoMoWo je bil prvi izbrani in financirani projekt Evropske unije, ki je bil posvečen arhitektkam, gradbenicam in oblikovalkam. Primarni cilj projekta MoMoWo je bil prepoznavanje in razumevanje vzrokov, ki so (in v določeni meri še) ovirali afirmacijo žensk, aktivnih v svetu projektiranja in gradnje. MoMoWo ni bil le raziskovalni projekt, saj se je s posebno pozornostjo osredotočal na razširjanje znanja o tako pomembni tematiki, mdr. tudi skozi organizacijo Dnevov odprtih vrat ateljejev arhitektk in oblikovalk. Projekt je k sodelovanju vabil širše skupine ustvarjalk in prispeval k njihovi boljši družbeni razpoznavnosti v globalno spreminjajočem se svetu. To poslanstvo s prevzemom organizacije Dnevov odprtih vrat od leta 2019 pod pokroviteljstvom ZRC SAZU UIFS nadaljuje Center arhitekture Slovenije.

Peti dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2020, je Center arhitekture Slovenije organiziral peti Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Dan odprtih vrat je ponujal projektantkam možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo.

Vzporedno s projektom je od 5. marca 2020 v Hiši arhitekture Maribor bila na ogled razstava V ospredje III: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki je bila tretja arhitekturna razstava v ciklu V ospredje.

Vrata svojih ateljejev so odprle: Darja Valič, Valič arhitekti; Damjana Zaviršek Hudnik, Sandra Banfi Škrbec, VIIAS, ustvarjalna pisarna; Urša Križman, STUDIO AIINO; Tjaša Podgornik, B22, arhitekturno projektiranje.

Četrti dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2019, je Center arhitekture Slovenije organiziral četrti Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Dan odprtih vrat je ponujal projektantkam možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo.

Vzporedno s projektom je od 4. marca 2019 v galeriji DESSA bila na ogled razstava V ospredje IV: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, od 8. marca 2019 pa je bila v Hiši arhitekture Maribor na ogled razstava V ospredje II: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki je bila druga arhitekturna rastava v ciklu V ospredje.

Vrata svojih ateljejev so odprle: Lenka Kavčič, Nina Puconja, Janža Dolinšek, Odprte hiše Slovenije / Zavod AFRONT; Špela Kokalj, ASK 4; Jadranka Grmek, GENIUS LOCI, Inštitut za arhitekturo in urbanizem; Ariana Furlan Prijon, PRIMA; Vlatka Ljubanović, Eva Fišer Berlot, Katarina Pirkmajer Dešman, DANS ARHITEKTI; Mateja Panter, Zavod PIKA; Meta Kutin, mKUTIN arhitektura; Mojca Fo, Mojca Fo Studio; Alenka Korenjak, Maša Cvetko, Klara Otorepec, Sara Ana Vrtovec, prostoRož; Ines Bonutti, Studio BONUTTI.

Tretji dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2018, je evropski projekt MoMoWo: Women’s Creativity since the Modern Movement organiziral tretji dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk, ki se je odvijal v Lizboni, Oviedu, Sloveniji, na Slovaškem in v Torinu (v partnerskih državah projekta MoMoWo). Dan je projektantkam ponujal možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo.

Dan odprtih vrat je v Sloveniji organiziral Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije.

S projektom je bila 5. marca 2018 v galeriji DESSA otvoritev razstave V ospredje III: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, od 13. februarja do 9. marca 2018 pa je bila na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani (razstavišče Meršolov atrij) na ogled postavljena tudi prva razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja.

Vrata svojih ateljejev so odprle: Urša Križman, Studio AINO; Jožica Curk, CURK ARHITEKTURA; Jerica Polončič, Eva Senekovič, JEVA atelje; Lenka Kavčič, Nina Puconja, Janža Dolinšek, Odprte hiše Slovenije / Zavod AFRONT; Tjaša Bavcon, Katja Burger, Jasmina Ferček, OLOOP; Katjuša Kranjc, RAKETA; Sandra Banfi Škrbec, Damjana Zaviršek Hudnik, VIIAS; Barbara Glavič, PRAGMA ARHITEKTURA; Tanja Simonič Korošak, Studio TSK; Suzana Simič, Jelka Hudoklin, ACER Novo mesto d.o.o.

Drugi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2017, je evropski projekt MoMoWo organiziral drugi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk, ki se je odvijal v Lizboni, Oviedu, Parizu, Sloveniji in Torinu (v partnerskih državah projekta MoMoWo). Dan je projektantkam ponujal možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo.

Dan odprtih vrat je v Sloveniji organiziral Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije.

Vzporedno s projektom je bilo 6. marca 2017 v galeriji DESSA odprtje druge razstave V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, od 8. marca do 20. aprila 2017 pa je bila v NLB Galeriji Avla na Trgu republike 2 v Ljubljani na ogled postavljena tudi prva razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja.

Vrata svojih ateljejev so odprle: TOBI co-working delavnica (sodelovale: Alja Fir, Tinca Furlan, Larisa Kazić, Urša Kikelj, Nina Savič, Tanja Sok in Anja Tomažič); Alenka Korenjak, KD prostoRož; Barbara Nardoni, OSMISEL, oblikovanje in svetovanje; Špela Nardoni Kovač – arhitektka; Veronika Ščetinin, Atelje Pomlad, arhitektura in svetovanje; Damjana Zaviršek Hudnik in Sandra Banfi Škrbec, VIIAS ustvarjalna pisarna; Nina Zidanič, NIANSA, unikatno oblikovanje.

Prvi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2016, je evropski projekt MoMoWo organiziral prvi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk, ki se je odvijal v Lizboni, Oviedu, Parizu, Sloveniji in Torinu (v partnerskih državah projekta MoMoWo). Dan je projektantkam ponujal možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo.

Dan odprtih vrat je v Sloveniji organiziral Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije.

Vzporedno s projektom je bilo 7. marca 2016 v ljubljanski galeriji DESSA odprtje razstave Mi smo naš spomin: arhitektura Maruše Zorec in biroja Arrea, 27. junija 2016 pa otvoritev razstave Prve slovenske arhitektke.

Vrata svojih ateljejev so odprle: Mika Cimolini, Hikikomori / elastik; Jožica Curk, Curk arhitektura; Polona Filipič, Studio Stratum; Ana Kučan, Studio AKKA; Mateja Panter; Petra Paškulin; Romana Pleteršek Bajrič, ARHIFORMA; Tjaša Podgornik, B22; Maruša Zorec, Arrea.