?> CENTER ARHITEKTURE SLOVENIJE | Vurnikovi dnevi 2014

Vurnikovi dnevi 2014

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Center arhitekture deluje na področju arhitekturne vzgoje in izobraževanja ter ozaveščanja o pomenu kakovostno grajenega prostora. S projekti kot so bili Vurnikovi dnevi 2014 želimo izobraževati in hkrati dvigati zavest o bogati slovenski kulturni in arhitekturni dediščini.

Vurnikove dneve 2014 smo izvedli v zadnjem tednu v maju in jih zaključili 1. junija, prav na 130. obletnico rojstva arhitekta Ivana Vurnika, ki je bil poleg arhitektov Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija eden začetnikov slovenske arhitekture.

Arhitekta Vurnika smo želeli predstaviti kot strokovnjaka, profesorja in inovatorja. Gre za umetnika pomembnega za celotno Slovenijo. V začetku prejšnjega stoletja je bil tudi soustanovitelj oddelka za arhitekturo na Ljubljanski univerzi. Obletnica je bila priložnost za predstavitev njegovega življenja in dela širši javnosti, zato smo se v Centru arhitekture Slovenije povezali z Občino Radovljica, Krajevno skupnostjo Radovljica in občinskimi javnimi zavodi s področja kulture – Muzejem radovljiške občine, Knjižnico Antona Tomaža Linharta, Turistično informacijskim centrom Radovljica; v Ljubljani pa z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter Galerijo ARS.

Praznovanje arhitektove obletnice smo zasnovali v duhu razvojnih ciljev Nacionalnega programa za kulturo v obdobju 2014-2020 – varstvo, promocija in razvoj kulturne dediščine ter mreženje kulturnih in dediščinskih potencialov.

Prireditve ob Vurnikovih dnevih 2014 so bile zelo dobro obiskane in predstavljene v medijih, tako da je širša javnost lahko dobila dober vpogled v delo in življenje arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene slikarke Helene Kottler Vurnik. Prireditev je tradicionalna (leta 2014 pa je bila prvič organizirana s strani Centra arhitekture), ker je dan rojstva arhitekta tudi občinski in krajevni praznik Občine ter Krajevne skupnosti Radovljica, kar pomeni, da bomo letošnje leto spet na drugačen način obudili spomin na njuno življenje in delo.

Projekt je kot primer dobre prakse prepoznalo Ministrstvo za kulturo RS in je njegovo predstavitev vključilo v letna izobraževanja pedagogov VIZ vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki bodo vedenje o Ivanu Vurniku in Heleni Kottler Vurnik skozi delavnice prenesli na otroke ter jih tako seznanili s pomembnima osebnostima iz ne tako daljne preteklosti. Arhitekt Ivan Vurnik in njegova žena akademska slikarka sta pomembna ustvarjalca za slovensko arhitekturno ter kulturno dediščino.

Ivan VurnikArhitekt in urbanist Ivan Vurnik
(1884–1971)

Vurnika štejejo za utemeljitelje moderne arhitekture in urbanizma na Slovenskem. Od leta 1954 dalje je bil častni član Zveze arhitektov Jugoslavije in častni predsednik Društva arhitektov Slovenije. Leta 1954 je bil odlikovan z redom dela I, leta 1961 je na Dunaju prejel Pechtlovo nagrado, leta 1966 pa je dobil tudi Prešernovo nagrado.

Življenjepis

Helena Vurnik1Slikarka in dekoraterka Helena Kottler Vurnik
(1882–1962)

Vurnik Helena, rojena Kottler, slikarka in dekoraterka, rojena 26. sept. 1882 na Dunaju pravniku poštne direkcije Moricu Kottlerju in Bronislavi, rojeni Trug (po rodu Poljakinja), umrla 4. aprila 1962 v Radovljici.

Življenjepis

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.